31/05/2024
11.9 C
Novi Pazar

Gde su žene u bošnjačkim političkim partijama?

Iako se često diče ženskim mrežama unutar partija, njihovim brojem i aktivizmom, žene u ovdašnjim bošnjačkim strankama ipak zauzimaju niže, a muškarci više pozicije, pokazuje analiza portala Free media.

Na sedmom Kongresu Sandžačke demokratske partije (SDP), koji je održan u subotu 13.aprila u Novom Pazaru, među šest novoizabranih potpredsednika samo je jedna žena, Fazila Ferizović Berović iz Tutina.

Osim toga, muškarci su na čelu i ostalih najvažnijih organa stranke, među kojima su generalni sekretar, predsednik i potpredsenik Glavnog odbora, predsednik i potpredsednik Izvršnog odbora, predsednik Nadzornog odbora, predsednik Političkog saveta, predsednik Statutarne komisije, ali i novoformiranog Foruma penzionera.

Slična organizaciona struktura je i u Stranci pravde i pomirenja (SPP), gde je među tri potpredsednika jedna žena, Sabira Hadžiavdić iz Prijepolja.

Muškarci su na mestima zamenika predsednika stranke, generalnog sekretara, predsednika Izvršnog odbora, predsednika Izvršnog odbora, predsednika Političkog saveta, kao i predsednika Statutarnog suda.

Nešto bolja situacija je u Stranci demokratske akcije (SDA) Sandžaka, gde su žene na čelu četiri organa, pa tako predvode Glavni odbor, Nadzorni odbor, Sud časti i Statutarnu komisiju, Nermina Karišik iz Sjenice, Alma Dukađinac, Amela Spahić i Zakira Smailović iz Novog Pazara.

Mušarci su na funkcijama zamenika, direktora, sekretara i kadrovske komisije ove stranke.

Zahvaljujući jasno definisanim kvotama broj žena među odbornicama Skupštine grada Novog Pazara je u porastu, ali tamo gde nema kvote situacija je drugačija.Nakon decembarskih izbora i formiranja nove-stare vlasti u ovom gradu, primetan je manji broj žena na rukovodećim pozicijama.

Među četiri skupštinska funkcionera, jedna je žena, Alma Šarenkapić, zamenica predsednika.

Denica Curić je jedina žena među devet članova Gradskog veća, a muškarci zauzimaju pozicije zamenika gradonačelnika, kao i dva pomoćnika gradonačelnika, dok je treća Milica Mančić. Gradonačelnik Nihat Biševac treba da imenuje još dva pomoćnika.

Direktori svih javnih preduzeća i ustanova u Novom Pazaru su muškarci, osim što je na čelu Centra za decu i mlade “Duga” Fatima Durović.

Suvišno je napomenuti da su predsednici svih pomenutih političkih partija muškarci, a da je u istoriji Novog Pazara na čelu ovog grada bila samo jednom žena, Vasvija Gusinac, od 2000. do 2004. godine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime