29/04/2024
16 C
Novi Pazar

Počinje obeležavanje Dana grada

Karnevalom mališana vrtića „Čarolija“ i koncertom dečijeg hora „Iznad duge“ danas počinje proslava 563.rođendana Novog Pazara.

Brojne kulturne i sportske manifestacije će tokom ove nedelje organizovati , Kulturni centar, Muzej „Ras“, Centar za decu i omladinu “Duga”, Arhiv „Ras“, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“, Sportski savez, Ustanova za sport, Predškolska ustanova “Mladost” i novopazarske osnovne škole.

Za sutra je planirana izložba dečijih radova na temu „Moj grad“ kao i radionica sa roditeljima, a u Gradskoj biblioteci biće promovisana knjiga „Nova biblioteka“ Jasmine Ninkov.

U sredu će na Rekreacionom centru biti održane sportske igre mladih, a zakazana je i promocija knjige “Rječnik govora iz Novog Pazara iz 1734. godine” Sime Budmanije.

Dečija predstava „Tebi voljeni grade moj“ i dodela književne nagrade „Mirsad Duranović“ za najbolju pesmu mladim novopazarskim pesnicima biće održana u četvrtak, a otvaranje izložbe fotografija „Novi Pazar u mojem oku“ i promocija 46. Novopazarskog zbornika zakazana je za petak.

Centralna manifestacija, Svečana akademija, na kojoj će i ove godine povelje i plakete dobiti brojni pojedinci ovog kraja, najavljena je za subotu, 20. aprila, u Foajeu Kulturnog centra u 18 časova.

Dan Novog Pazara obeležava se 20. aprila, u znak sećanja na taj dan 1461. godine kada se ime ovog grada prvi put pominje u jednom dubrovačkom dokumentu, a osnovao ga je te godine Isa-beg, turski vojskovođa, koji se smatra i osnivačem Sarajeva, Skoplja i Šapca.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime