02/05/2024
15.7 C
Novi Pazar

SAD stavile veto u Vijeću sigurnosti na prijem Palestine u punopravno članstvu UN-a

SAD su stavile veto na palestinski zahtjev Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija za punopravno članstvo u UN-u, blokirajući svjetsko priznanje palestinske države.

IZVOR:etto.ba

U 15-članom Vijeću sigurnosti glasalo je 12 za, SAD su bile protiv i dva suzdržana, Velika Britanija i Švicarska.

Američki zvaničnici su se nadali da bi Washington mogao izbjeći korištenje svog veta ako se druge države usprotive nacrtu rezolucije pred Vijećem u kojoj se preporučuje da “Država Palestina bude primljena u članstvo Ujedinjenih naroda”.

Prije glasanja, diplomate su rekle da je američka misija pokušavala uvjeriti još jednog ili dvojicu članova Vijeća da se uzdrže, kako bi ublažili izolaciju Washingtona po tom pitanju, ali su američki zvaničnici rekli da su se pomirili s tim da su morali još jednom koristiti veto SAD-a kako bi podržali Izrael.

Stav Washingtona je da je nastanak palestinske države morao biti rezultat pregovora o svim aspektima bliskoistočnog mirovnog rješenja.

“Sjedinjene Države nastavljaju snažno podržavati rješenje o dvije države. Ovo glasanje ne odražava protivljenje palestinskoj državnosti, već je umjesto toga priznanje da će doći samo iz direktnih pregovora između strana”, rekao je zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Robert Wood vijeću.

Odluka da se stavi veto na zahtjev izazvala je prijekore iz cijelog regiona. Palestinsko predsjedništvo osudilo je američki veto kao “nepravedan, neetički i neopravdan”, dok je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da žali zbog nesposobnosti Vijeća sigurnosti da omogući punopravno članstvo Palestine.

Hamas je saopćio da oštro osuđuje američku poziciju.

Objašnjavajući uzdržanost Velike Britanije, britanska izaslanica pri UN-u Barbara Woodward rekla je: “Vjerujemo da takvo priznanje palestinske državnosti ne bi trebalo doći na početku novog procesa, ali ne mora biti na samom kraju proces.”

Izraelski ministar vanjskih poslova rekao je da pohvaljuje SAD zbog uloženog veta, dodajući da “terorizam neće biti nagrađen”.

Palestinci trenutno imaju status posmatrača koji nisu članovi, koji je odobrila Generalna skupština UN-a 2012. Zahtjev za punopravno članstvo s pravom glasa moralo bi odobriti Vijeće sigurnosti i dvije trećine generalne skupštine.

“Nedavne eskalacije čine još važnijim podršku naporima dobre vjere za pronalaženje trajnog mira između Izraela i potpuno nezavisne, održive i suverene palestinske države”, rekao je vijeću António Guterres, generalni sekretar UN-a.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime