27/07/2024
13.4 C
Novi Pazar

Urbanista: Nema komfornog načina života u gradu bez pritiska javnosti

Predsednik Udruženja urbanista Srbije Aleksandar Jevtić ocenio je danas da je rešenje za urbanističke probleme veći uticaj javnosti i pritisak na lokalne samouprave i politike koje odlučuju o tome.

On je na naučno-stručnoj konferenciji “Urbanizam i održivi razvoj”, koju to Udruženje sa Republičkim geodetskim zavodom održava u Novom Pazaru, kazao da na građenje gradova utiče mnogo faktora, od prirodnih uslova i demografije do politike i novca.

Na pitanje novinara kako rešiti urbanističke probleme i to što se gradovi, umesto da se šire, dižu u visinu, Jevtić je rekao da je potrebno veće učešće javnosti i pritisak na one koji usvajaju urbanističke planove.

“Zahtevi javnosti za prostorom i uticaji politike, novca i prirodnih uslova se prelamaju kroz rad urbanističkih zavoda. Tamo gde građani žele komforniji grad, komforniji način života, to uspeva. Tamo gde se građani ne brinu za prostor u kojem žive, tamo kapital i zarada postaju dominantni, pa dolazimo do preizgrađenih zona, delova grada i celih gradova”, poručio je Jevtić.

Glavni gradski urbanista Novog Pazara Elvir Hamidović kazao je da je jako teško rešiti urbanističke probleme u gradu koji je kulturno-istorijsko središte, spoj starog i novog, tradicionanog i savremenog.

“Zatekli smo uzane ulice, sokake, a odjednom imamo zahteve za visokom gradnjom i visokim objektima. U svemu tome treba naći određene parametre i ravnotežu, što je jako teško. Imamo i nove trendove održivog razvoja, pametne gradove, zelenilo, pa predstoji veoma težak put za Novi Pazar kako bi se ti trendovi primenili u ovom gradu”, istakao je Hamidović.

On je dodao da mu je drago da se skup urbanista održava u Novom Pazaru, te da u ovom gradu “ima dobrog materijala da se napravi doktorska disertacija na temu rešavanja urbanističkih problema”.

Trodnevni međunarodni skup održave se pod pokroviteljstvom Ministartva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku Inženjerske komore Srbije i Grada Novog Pazara.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime