27/07/2024
13.2 C
Novi Pazar

Kosovo postalo pridružena članica PS NATO

Kosovo je postalo deseta pridružena članica Parlamentarne Skupštine NATO-a. Status kosovske skupštine je unapređen sa prethodnog – člana posmatrača.

U Sofiji se od subote održava prolećno trodnevno zasedanje Parlamentarne skupštine NATO-a.

Na dnevnom redu zasedanja za danas je bilo najavljeno pitanje unapređenja statusa Kosova od člana posmatrača u pridruženog člana.

Kako prenose mediji, većina zemalja je bila „Za“, jedna zemlja – Mađarska je glasala protiv, a 14 je bilo uzdržano.

Da je Kosovo postalo pridruženi član, potvrdio je i poslanik Samoopredeljenja, Driton Hiseni (Hyseni).

„Odlukom Parlamentarne skupštine NATO-a, od danas, 27. maja 2024. godine, Skupština Republike Kosovo ima status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Napredak statusa dolazi nakon nekoliko godina odlične saradnje između Skupštine Republike Kosovo i Parlamentarne skupštine NATO-a“, naveo je.

Sa druge strane, kaže da „brojna pisma i kontinuirani napori srpske delegacije, ali i drugih političkih aktera u Beogradu, nisu uspeli da spreče Kosovo da unapredi svoj status“.

Podsetimo, na 25. godišnjicu početka bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a odlučio je da Skupštinu Kosova unapredi iz parlamentarnog posmatrača u pridruženog člana.

Da bi se ovaj proces dovršio, ključno je bilo upravo glasanje Parlamentarne skupštine NATO-a.

U pitanju je telo koje institucionalno deluje odvojeno od same Alijanse. No, ono je ipak važna veza između NATO-a i parlamenata zemalja članica.

Sastoji se od 281 delegata iz sve 32 zemlje članice NATO. Štaviše, u radu tela kroz status pridruženih zemalja, učestvuju i delegati iz 9 drugih zemalja plus četiri mediteranske, među kojima i Srbija, odnosno osam parlamentarnih posmatračkih delegacija, među kojima i kosovska.

Protivljenje srpske delegacije

Srpska delegacija koja je učestvovala na početku prolećnog zasedanja u Sofiji, protivila se unapređenju statusa Kosova.

To je na debati u subotu saopštio i Goran Rakić, sada poslanik narodnog parlamenta Republike Srbije ispred SNS i član stalne delegacije Parlamentarne skupštine NATO, a nekada šef Srpske liste, gradonačelnik, ministar i zamenik premijera u kosovskoj vladi.

Osim Rakića, tada je govorila i v.d. šefa delegacije Nataša Jovanović.

Ona je ukazala na „krajnje kompleksnu realnost na Kosovu i Metohiji, fizičku, pravnu i političku ugroženost Srba na KiM, široko rasprostranjenu institucionalnu diskriminaciju u svakom pogledu – administrativnom, zakonodavnom, pravosudnom, tužilačkom, imovinskom, zdravstvenom itd“, saopštili su iz Narodne skupštine Srbije.

Srpska delegacija je ujedno uputila pismo kojim je pozvala ovo telo da Kosovu ne dodeli status pridruženog člana.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime