27/07/2024
22.7 C
Novi Pazar

Ugljanin: Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici najznačajniji događaj u istoriji Bošnjaka

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici na sednici Generane skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN) “najznačajniji događaj u istoriji Bošnjaka i Bosne i Hercegovine (BiH)”.

On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru kazao da je na sednici GS UN “ceo svet poklonio pažnju toj državi i izrazio poštovanje žrtvama genocida, osim države u kojoj mi živimo”.

“Zastrašujuće je i zabrinjava činjenica da čak i onih 19 država koje su glasale protiv usvajanja Rezolucije, osim Srbije, potvrđuju da se genocid desio. Genocid se ne dokazuje u UN, on je dokazan presudama međunarodnih sudova i našim očima. Očigledno se ne dokazuje”, poručio je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka ocenio je da je sramota još veća time što predstavnici Srbije, jedini u svetu, negiraju genocid, Bošnjake, Bosnu i Hercegovinu i veličaju ratne zločince čime se, kako je izjavio, indirektno preti Bošnjacima Sandžaka.

On je istakao da je SDA Sandžaka jedina bošnjačka stranka koja se javno oglasila i pozvala na usvajanje Rezolucije, dok one koje su u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom to “nisu smele da urade”, čime su “ponižene”.

“Pozivam sve stranke i grupe građana koje se predstavljaju da štite interese Bošnjaka da se jasno opredele i obaveste građane jesu li za mir i očuvanje BiH i opstanak bošnjačkog naroda, da li se svrstavaju na tu stranu ili onu koja negira BiH, Bošnjake i genocid”, poručio je Ugljanin.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše ocene da će usvajanjem Rezolucije dovesti do udaljavanja Srba i Bošnjaka, Ugljanin je rekao da nakon genocida u Srebrenici i činjenice da rukovodstvo Srbije Republiku Srpsku “stavlja u katastar svojih država”, dva naroda ne mogu biti dalje.

“Mnogo smo daleko, to su dva kraja sveta. Sa onima koji negiraju genocid mi nemamo ništa, sa njima nema razgovora i druženja. Moramo samo da se trpimo jer ovde živimo”, kazao je Ugljanin.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime