27/07/2024
22.7 C
Novi Pazar

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Tutinu

Uporedni prikaz i analiza rezultata lokalnih izbora 2020. i 2024. godine

IZVOR:TAKT

Prema preliminarnim rezultatima lista SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin ima 6 616 glasova što je za 354 glasa manje od prošlih lokalnih izbora. Sa ovim brojem glasova SDA će imati 18 tj. isti broj odbornika u Skupštini Tutina kao i u prošlom sazivu.

Lista SPP, Amanet muftijin za ponosni Tutin – Usame Zukorlić na ovim izborima ima 2 290 glasova tj. 2 218 glasova i 5 odbornika manje nego u prethodnom sazivu, što je najveći pad nad ovim izborima.

Ovaj rezultat je sličan rezultatu iz 2016. godine kada je tadašnja BDZ imala takođe 6 odbornika. Ovi rezultati su direktna posledica cijepanja stranke u Tutinu, i pravljenja novih grupa građana od bivših članova SPP-a, Zaima Redžepovića, Ljutvija Balkana i Jašara Balića.

U novom sazivu stranka SDP koja je na ovim izborima izašla u koaliciji sa SNS, imat će 6 odbornika. Ako se izuzme odbornik SNS-a koji je bio na proteklim izborima samostalno a sada je na 3. mjestu na listi, SDP će imati čak 3 odbornika više u odnosu na 2020. godinu.

SDP je na ovim izborima uspela da prevaziđe loš rezultat iz 2020. godine, ali još uvijek nije povratila stari uspjeh od čak 3 856 glasova koje je osvojila 2016. godine.

Grupa građana “Sandžak u srcu – Tutin na prvom mjestu” koju predvodi Bajro Gegić, osvojila je 869 glasova tj. 1061 glas manje u odnosu na prošle izbore. U novom sazivu GG”SUS-TNPM” će imati 2 odbornika tj. za 3 manje u odnosu na prošle izbore.

U skupštinu Tutina ulaze još 3 grupe građana i to 3 odbornika GG”Tutin-naš grad” koju predvodi Zaim Redžepović, bivši član SPP-a, 1 odbornik GG “Složno za Tutin” na čelu sa Ljutvijom Balkan i Jašarom Balićem, takođe bivšim članovima SPP-a i 1 odbornik iz GG “Pokret pravde i razvoja” na čelu sa Adnanom Šehovićem, bivšim čalnom SDA Sandžaka.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime