27/07/2024
13.2 C
Novi Pazar

Na konkurs za vatrosace-spasioce bilo 23 Bošnjaka nastavljena diskriminacija Bošnjaka Sandžaka

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije potvrdilo je da su se 23 kandidata izjasnila kao Bošnjaci na Konkursu za prijem na Osnovnu obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica, koji je bio raspisan krajem oktobra 2023. godine.

IZVOR:behar.tv

Na osnovu tog konkursa u Novom Pazaru nije primljen ni jedan Bošnjak, a primljeno je sedam prijavljenih kandidata srpske nacionalnosti.

MUP je, postupajući na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja koji je uputilo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i pitanja koliko se Bošnjaka prijavilo, naveo da je uvidom u raspoložive evidencije utvrdio da su se 23 kandidata izjasnili kao Bošnjaci po Konkursu za upis 300 polaznika na Osnovnu obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, koji je objavljen 26. 10. 2023. godine.

Bošnjačko nacionalno vijeće, ranije je, pozvalo sve zainteresirane Bošnjake da aktivno učestvuju u ovom konkursu, tako što će u prijavi naglasiti svoju nacionalnu pripadnost kako bi doprinijeli postizanju ravnoteže u nacionalnoj strukturi državnih organa, naročito u opštinama Sandžaka.

Na području sandžačkih opština primljeno je ukupno18 kandidata među kojima po jedan Bošnjak iz Prijepolja, Priboja i Tutina.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je u reagiranju povodom ovakve odluke MUP-a Srbije istaklo da je Ustavno i zakonsko pravo Bošnjaka jeste puno učešće u institucijama sa javnim ovlaštenjima u opštinama Sandžaka shodno nacionalnoj zastupljenosti, podsjetivši da godinama ukazuje na diskriminaciju Bošnjaka u zapošljavanju u državnim institucijama, a posebno u policiji”, naveli su iz BNV.

BNV je tada naveo i primjer da su od 44 zaposlenih u Vatrogasno-spasilačkoj jedinici u Novom Pazaru četvoro Bošnjaci, a da je to grad u kojem je preko 80 odsto stanovnika bošnjačke nacionalnosti, te da je uputilo dopise Ministarstvima za ljudska i manjinska prava, Misiji OEBS-a u Srbiji, Povjerenici za rodnu ravnopravnosti i drugim institucijama koje su zadužene za pitanja diskriminacije.

Odluku o izboru kandidata za obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica na području sandžačkih opština osudile su i vodeće bošnjačke stranke i organizacije civilnog društva

Ni jedan kandidat za vatrogasca-spasioca, koji se izjasnio kao Bošnjak, od 290 odabranih, nije primljen na prethodnom konkursu iz 2022. godine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime