27/07/2024
22.7 C
Novi Pazar

Djeca očitala lekciju zajednici: Mi sve razumijemo, želimo čiste rijeke, čist vazduh, igrališta ne beton

Neformalna grupa "Teatrom do promjena" oduševila je publiku svojom predstavom "Ne tako davno", koju su izvela djeca pod mentorstvom glumice i autorice Lemane Binjoš.

Predstava “Ne tako davno” koju su igrala djeca od sedam do dvanaest godina, igrana je u subotu u gradskom parku pred velikim brojem građana i građanki Novog Pazara.

Ova jedinstvena predstava istakla je važne poruke o potrebi da se djeca slušaju i da se stvore bolji uslovi za njihov razvoj.

Uz pomoć Lemane Binjoš, koja je osnivač škole glume u kojoj je i nastala predstava, djeca su na originalan način iznijela svoje stavove o tome kako bi zajednica trebala pružiti više prostora za igru, zelenih površina, čistih rijeka i vazduha.

Lemana je za takt medij istakla da je ponosna na svoje učenike i da su oni budući veliki ljudi koji će istinski voljeti svoju zajednicu.

“Oni su pre svega svesni svojih potreba. Mi često kažemo za dete mlađe od deset godina “ma on ne zna ništa, on ne razume” a zapravo deca sve znaju, razumeju i znaju šta hoće. Deca hoće da imaju detinjstvo i to je sve. Upravo to govore ovom predstavom”, kazala je Lemana.

U predstavi se na humorističan način obrađuje i višegodišnji problem zagađenih rijeka i vazduha u Novom Pazaru, gdje djeca govore o tome kako drveće pati dok ga sječemo, ili kako oni pate od vrućine jer pored rijeke koja je zagađena ne mogu tražiti rashlađivanje.

“Mi ne možemo šuteti na probleme koje vidimo. Šteta je da živimo u gradu koji ima reku a da je ne možemo koristiti ni za zalivanje, kamo li za rashlađivanje i to deca vide”, istakla je Lemana.

Predstava je posebna i po tome što su tekst za nju pisala upravo djeca koja igraju u predstavi uz pomoć svoje mentorice.

Binjoš dalje kaže kako očekuje da predstava putuje širom Srbije, šireći važne poruke i potičući lokalne zajednice na akciju u korist djece i njihovih potreba.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime