08/09/2024
16.4 C
Novi Pazar

Formirana komisija za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće formiralo je Komisiju za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka, s ciljem očuvanja i zaštite pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara od posebnog značaja za bošnjačku zajednicu.

IZVOR:TAKT

Na prvoj sjednici održanoj jučer 11. juna 2024. godine, jednoglasnom odlukom članova Komisije, za predsjednika je izabran arhitekta Admir Marovac, za zamjenika predsjednika arhitekta Tarik Brunčević, dok je za sekretara izabran Enis Zeković, diplomirani pravnik. 

Komisiju čini 11 članova, među kojima su osim Marovca, Brunčevića i Zekovića još i
Dr. Fuad Baćićanin, doktor filoloških nauka; Adnan Muftarević, arheolog, muzejski savjetnik;
Mirsad Avdić, arheolog, muzejski savjetnik; Prof. dr. Senad Ganić, doktor pravnih nauka; Dženana Murselović, master historije; Damir Gruda, profesor engleskog jezika i književnosti; Emir Ašćerić, magistar arhitekture i Suad Kurtović, diplomirani inženjer arhitekture.

Komisija je donijela odluku da uputi dopise svim relevantnim institucijama, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Ministarstvu kulture Republike Srbije i Gradu Novom Pazaru sa prijedlogom mjera zaštite kule Džephane. 

Komisije je uvjerenja da će nadležne institucije zaustaviti neadekvatnu i nakaradnu rekonstrukciju kule Džephane i postupiti u skladu sa zakonskim propisima i konvencijama koje je Srbija ratifikovala,  graditeljskim i kulturno-historijskim naslijeđem Bošnjaka kojem ovaj spomenik kulture pripada. 

Zadaci Komisije će biti praćenje stanja, predlaganje mjera zaštite kulturnih dobara, davanje stručnih mišljenja i obavljanje drugih poslova u cilju očuvanja i zaštite pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara koja su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Sl. Glasnik R. Srbije br. 97/2013 i 82/2016) utvrđena za pokretna i nepokretna kulturna dobra od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu.

O svom radu i aktivnostima Komija će redovno izvještavati javnost.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime