22/10/2024
9.3 C
Novi Pazar

Skuplji voda i smeće, Suljeviću i Ljajiću novi mandati

Skupština Novog Pazara usvojila je na današnjoj sednici zahteve “Vodovoda i kanalizacije” i “Gradske čistoće” za poskupljenje vode i odnošenja smeća, kao i drugih usluga koje ta javna preduzeća obavljaju.

Novim predlogom cenovnika “Vodovoda i kanalizacije” predviđeno je da voda poskupi za 10 odsto, odnosno, sa 79,48 dinara na 87,43 dinara po kubiku za građane.

Pravna lica (privrednici, neprivrednici i lokali) vodu će plaćati 183,5 dinara, javne ustanove 95,31 dinar, a kamenjare, kanali i klanice 251,61 dinar po kubnom metru.

U obrazloženju za povećanje cene vode u tom javnom preduzeću naveli su porast troškova u odnosu na prošlu godinu i to – električne energije za 44 odsto, goriva 27 odsto, materijala 38 odsto, a hemijskog tretmana vode 12 odsto.

U “Vodovodu i kanalizaciji” su istakli da trenutno prihoduju mesečno oko 32 miliona dinara, a da su troškovi preko 40 miliona dinara, čime je dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje preduzeća.

Direktor ovog javnog preduzeća Gradimir Nedeljković kazao je da se “Vodovod i kanalizacija” nalazi u “crvenoj zoni” i da ima problema u normalnom funkcionisanju, te da su prinuđeni da usklade cene sa troškovima kako bi “zadržali kvalitet pružanja usluga korisnicima”.

“Sa ovim povećanjem i dalje smo najjeftiniji u regionu. Išli smo na minimum, da pokrijemo samo deo uvećanih troškova, a razliku ćemo pokriti na druge načine, kako bismo bili na ‘pozivitnoj nuli’, da bismo mogli normalno da funkcionišemo”, rekao je Nedeljković.

Predlogom novog cenovnika “Gradske čistoće” predviđa se povećanje cene usluga za 15 odsto za građane, a 10 odsto za privredu.

Cena usluge odnošenja smeća iznosiće 11,9 dinara po kvadratnom metru. Žitelji seoskog područja će odnošenje smeća plaćati paušalno, 1.000 dinara mesečno.

Osim odnošenja smeća, predloženo je povećanje cena i drugih usluga, pogrebnih, pijačnih i ostalih koje pruža “Gradska čistoća”.

U obrazloženju razloga za poskupljenje cena usluga, “Gradska čistoća” je najavila znatno povećanje cene električne energije, veće plate za radnike, kao i ulaganje u zastareli vozni park.

Vršilac dužnosti direktora “Gradske čistoće” Faruk Suljević rekao je da je, zbog velikog povećanja troškova, računica na početku godina bila da njihove usluge trebalo da poskupe za preko 40 odsto, ali da to nije dozvolilo Gradsko veće.

Odbornik Građanskog pokreta Sandžaka Edin Zećirović kazao je da su cene komunalija u Kraljevu znatno manje, te da vlast ovom odlukom “crpi zadnji dinar iz džepova građana Novog Pazara”.

Članica SDA Sandžaka Dinheta Pulić ocenila je da građani Novog Pazara imaju najmanje plate u Srbiji, ali da su cene komunalija najveće.

“Javna preduzeća su pred kolapsom, problem vodosnabdevanje nije rešen, građanima je dozlogrdilo da slušaju uvek ista obrazloženja. I građani plaćaju skuplje gorivo i struju, a sada moraju i vodu i smeće”, dodala je ona.

Šef odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja Edin Numanović kazao je da će veće cene otežati život građana koji sve više imaju osećaj da Gradska uprava ne mari za njihove potrebe.

“Cene u razvijenijim gradovima su mnogo manje i ni na koji način se ne može opravdati ovo poskupljenje”, rekao je on.

Odbornik Sandžačke demokratske partije Armin Mehović rekao je da je povećanje cena nepopularna odluka, da su svesni da građani teško žive, te da su brojna poskupljenja, ali da veruje da za građane mesečni računi uvećani za 100 dinara neće biti preveliko opterećenje, a da će to mnogo značiti funkcionisanju javnih preduzeća.

Ove dve komunalne usluge poskupele su i u januaru ove godine i to voda za 17 odsto, a odnošenje smeća za 20 odsto.

Odbornici SDA Sandžaka tražili su na startu zasedanja da se odluke o povećanju komunalija povuku sa dnevnog reda, ali je njihov predlog vladajuća većina odbila.

Iz Stranke pravde i pomirenja zahtevali su da Skupština raspravlja o završetku obilaznice oko Novog Pazara, izgradnji javnog toaleta, kao i izveštaju Gradskog veća o sprečavanju organizovanog prosjačenja u ovom gradu što, takođe, nije dobilo podršku vladajuće većine.

Većinom glasova usvojene su odluke o dodeljivanju novih mandata vršilaca dužnosti direktora “Gradske čistoće” Faruku Suljeviću i “Parking servisa” Nerminu Ljajiću.

Suljević, mašinski inženjer, je na čelu “Gradske čistoće” od juna prošle godine, dok Ljajić, master informatičar, rukovodi “Parking servisom” od juna 2022. godine.

Inače, Zakonom o javnim preduzećima mandat vršioca dužnosti direktora može maksimalno trajati godinu dana, što je, u slučaju Ljajića, prekršeno prošle godine, a Suljevića ove godine.

Zbog toga, odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka predložili su da se odluke o imenovanju vršilaca dužnosti direktora “Gradske čistoće” i “Parking servisa” povuku sa dnevnog reda.

Novi član Skupštine grada je Dalibor Stefanović iz Socijalističke partije Srbije, umesto Dejana Kulundžića koji je podneo ostavku.

Mandat je potvrđen i Emri Mehović iz Sandžačke demokratske partije koja je u skupštinskim klupama nasledila stranačkog kolegu Enesa Buhića koji je podneo ostavku zbog stupanja na funkciju državnog sekretara u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime