08/09/2024
15.8 C
Novi Pazar

Kosovska vlada usvojila da se 11. jul proglasi „Danom sećanja na genocid u Srebrenici“, Rašić podržao uz ogradu na individualnu odgovornost

Kosovska vlada je na današnjoj sednici jednoglasno usvojila odluku da se 11. jul proglasi „Danom sećanja na genocid u Srebrenici“. Ovaj predlog je podnesen na razmatranje u okviru Zakona o zvaničnim praznicima na Kosovu.

Odluka je doneta je na današnjoj 212. sednici kosovske vlade, i ovo je bila prva tačka na dnevnom redu.

Reč je najpre uzeo kosovski premijer, koji je kazao da su zločini u Srbrenici „najveći masakr koji se dogodio u Evropi posle Drugog svetskog rata“.

Nakon što je 23. maja ove godine Generalna skupština UN rezolucijom usvojila rezoluciju u Srebrenici, kojom je 11. jul proglašen za Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, sada se tome, kazao je, pridružilo i Kosovo.

„Danas se mi pridružujemo da podsećamo na 11. jul, kao na dan izvršenja genocida u Srebrenici, bazirajući se i na rezoluciji koju smo usvojili u Skupštini Kosova, koja osuđuje genocid u Srebrenici“.

Potom je minutom ćutanja stradalima odata počast.

Ministre je na glasanje pozvala zamenica kosovskog premijera, Emilija Redžepi, takođe podsetivši na to da je „genocidni režim Srbije u Srebrenici“ prethodno usvojen i u kosovskoj skupštini.

Osim što je danas govorila kao zvaničnica ove vlade, Redžepi se obratila i kao pripadnica bošnjačkog naroda na Kosovu.

„Republika Kosovo je nad pripadnicima bošnjačkog naroda, kao i za sve povrede ljudskih prava, izrazila duboku tugu – prema ljudima koji su stradali u genocidu u Srebrenici tokom krvavog rata u BiH. Kosovo je snažno osudilo i osuđuje svaku tendencijju namernog i javnog negiranja genocida u Srebrenici, sa ciljem degradiranja i prikrivanja motiva počinjenih zločina“, navela je.

Potom se obratila Kurtiju, te mu se zahvalila u ime bošnjačkog naroda.

„Za sve ono što radite svih ovih godina u interesu bošnjačkog i albanskog naroda, dva bratska naroda, sa sličnom istorijom“, kazala je Redžepi.

Inače, večeras od 20 časova održaće se komemorativna cermonija povodom „genocida u Srebrenici“ u sali istorijskog Instituta, najavljeno je jutros iz kosovske Vlade.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime