22/10/2024
8.4 C
Novi Pazar

BNV jednoglasno osudilo javno demonstriranje nacionalizma u Novom Pazaru

Zaključkom za koji su glasali svi vijećnici Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), na svojoj osmoj redovnoj sjednici, danas je najoštrije osudilo javnu demonstriranje nacionalizma sa ciljem uznemiravanja Bošnjaka. Kako je navedeno u usvojenom zaključku koji je pročitao predsjednik BNV-a Adel Slatina, 22. septembra, u koloni svatova, prolazeći kroz centar Novog Pazara isticane su zastave nepostojeće tvorevine Republike srpske krajine sa drugim nacionalističkim simbolima.

IZVOR:behar.tv

„Ovakve provokacije predstavljaju ozbiljnu prijetnju javnom redu i miru, te pogoršanju međunacionalnih odnosa u Sandžaku. Simbolika koja je korišćenja u ovom incidentu izaziva duboku zabrinutost, obzirom da je Bošnjacima poznata historija iz devedesetih godina i značenje navedenih simbola“, stoji u usvojenom zaključku.

BNV ovim zaključkom zahtjeva hitnu reakciju nadležnih organa, posebno tužilaštva, kako bi se ovaj incident detaljno ispitao, a odgovorni priveli pravdi.

„Očekujemo da se javno i transparentno obavijesti javnost o svim mjerama koje će biti preduzete kako bi se spriječile slične situacije u budućnosti. Pozivamo tužilaštvo, kao i sve nadležne institucije organa vlasti da pokažu odgovornost i ozbiljnost u zaštiti svih građana Novog Pazara i Sandžaka, s posebnim naglaskom na osiguranje sigurnosti i prava Bošnjaka“, stoji u tom aktu.

Iz BNV-a su poručili da će nastaviti da se bori za očuvanje mira i stabilnosti i za prava Bošnjaka, te doprinosi izgradnji harmoničnih međuljudskih odnosa u Sandžaku.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime