09/10/2024
12.4 C
Novi Pazar

Počinje Sandžačka super liga

U Novom Pazaru 19. oktobra počinje" Sandžačka super liga", rekreativno takmičenje u velikom fudbalu na kojem će učestvovati osam ekipa.

IZVOR:behar.tv

Liga će trajati 5-6 nedjelja, ali je cilj takmičenja da se kroz sport i fudbal krene u zbližavanju svih gradova u Sandžaku. Utakmice će se održavati vikendom na terenu u Šutenovcu.

Direktor Ustanove “Sandžčke igre” Altin Grbović rekao je da će u ekipama iz Novog Pazara biti igrača iz ostalh sandžačkih gradova i da je u takmičenju, kao opština, Tutin uzeo učešce.

“To je samo početak, liga je zamišljena kako bi kroz fudbal krenuli u zbližavanje između sandžačkih gradova”, predočio je Grbović na konferenciji za medije u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV).

On je kazao da je Sandžačka liga je evoluiala iz nekih majih okvira i ideja, Triagonala, Kalčo i Pazarske super lige, kada su u jednom periodu imali oko 450 takmičara i toliku je pažnju privukla da su i beogradski mediji snimali reportažu.

“Najspecifičnija je liga u državi je ova liga koju smo mi sad organizirali, iz razloga što je rekretivnog karaktera, ali i veliki fudbal. Svi gradovi su sa oduševljem prihvatili oui inicjativi i u budućnosti najavili učešće i stvaranje uslova za održavanje ovakve lige”, istakao je on.

Infrastrukturnu podršku za održavanje Sandžačke lig pružili su Sportski savez Novog Pazar i Ustanova za sport Novi Pazar.

  • Sandžčke igre u julu 2025.

Ustanove “Sandžčke igre” za narednu godini, kranjem jula 2025. priprema održavanje Sandžačkih igara, koje su posljednji put održane 2019. godine

Prema riječima Grbovića prethodno će, u okviru školskog sporta, za kraj decembra planiraju orgabnizirati “Poligon spretnosti”, a u aprilu “Basket 3 na 3” na kojem bi se okupili takmičari iz svih gradova Sandzaka i drugih mjesta.

Sredinom aprila planirana je i trka na 10 kilometara, kroz Novi Pzar, koja bi se zvala “Pazarska 10”.

Također je planirano održavanje Tradicionalnih sandzačkih igara, kako je predočio Grbovic, koje bi se održavale u ruralnim sredinama s ciljem da se podsjeti na njihov značaj.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je 2018. godine formiralo Ustanovu “Sandžačke igre”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime