30/04/2024
9.1 C
Novi Pazar

70 GODINA MUZEJA: Izložba slika “Tragovi sjećanja”

Novopazarski muzej „Ras“ će u narednom periodu povodom 70 godina od svog osnivanja prirediti niz događaja. Izložba „Tragovi sjećanja“ koja se organizuje tim povodom, biće u petak, 27. maja u 20 sati, a autorice slika su Amra Hodžić Jejna, Emina Ganić i Esma Alomerović.

Izložba “Tragovi sjećanja” sublimira tri likovne poetike kojima je zajednički imenitelj uspomena na prošlost Novog Pazara.
Radovi su inspirisani naslijeđem tradicije i islamske umjetnosti a tematski su vezani za arhitektonske prizore grada.

Umjetnice će izložiti po četiri svoje slike koje su nastale u kombinovanoj tehnici.

Emina Ganić je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti u Prištini u klasi profesora Hilmije Ćatovića. Priredila je četiri samostalne i bila učesnica na više kolektivnih izložbi. Članica SULU-a i Odbora za obrazovanje u BNV-u, autorica i koautorica udžbenika likovne kulture za osnovnu školu za nastavu na bosanskom jeziku. Dobitnica je nagrade za slikarstvo na Likovnom salonu mladih 2005. godine i nagrade na Jesenjem likovnom salonu 2020. godine. Živi i radi u Novom Pazaru.

Amra Hodžić Jejna je diplomiala na Fakultetu u Prištini, smjeru Grafički dizajn. Uporedo je studirala i Engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Prištini. Magistrirala je 2008. godine na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru a doktorsku disertaciju 2016. godine je odbranila u Novom Sadu. Učestvovala na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na četiri likovne kolonije. Članica SULU-a i NULUS-i. Živi i radi u Novom Pazaru.

Esma Alomerović je diplomirala na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru na odsjeku Slkarstvo u klasi profesora Ervina Ćatovića. Magistarske studije završila je 2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu pod mentorstvom prof. dr Ibrahima Krzovića i prof. mr. Nusreta Pašića. Priredila je dvije samostalne i bila učesnica više kolektivnih izložbi. Članica je SULU-a i NULUS-i. Živi i radi u Novom Pazaru.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime