22/07/2024
18.9 C
Novi Pazar

Budžet opštine Sjenica iznosi 945 miliona

Odbornici Skupštine opštine Sjenica usvojili su u utorak budžet za 2021. godinu, a predsednik Munib Mujagić ocenio je da zbog restriktivnog budžeta i loše finansijske situacije ovu opštinu očekuje teška godina.

IZVOR:Beta

Prema planu prihoda budžeta opštine Sjenica za 2021. godinu, koji iznosi 945 miliona dinara, najveći deo činiće transferi od drugih nivoa vlasti i to u iznosu od 818 miliona dinara. Mnogo manji deo prihoda ostvariće se naplatom poreza i to u iznosu od oko 5,8 miliona dinara.

Usvojenim budžetom Sjenice udeo u prihodima u iznosu od 130 miliona dinara činiće namenska sredstva iz Republike Srbije i medjunarodnih organizacija, kao i kratkoročna zaduženja vredna 25 miliona dinara.

U planu rashoda predviđeni su troškovi za funkcinisanje programa političkog sistema lokalne samouprave opštine Sjenica, za šta je planirano da se utroši 16,5 milina dinara, za program socijalne zaštite oko 3,2 miliona dinara i 174 milona za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.

Za funkcionisanje lokalne samouprave opštine Sjenica planirani su troškovi u iznosu od 123 miliona dinara, od čega je sedam miliona opredeljeno za ponovno uspostavljanje funkcionisanja mesnih zajednica.

Za razvoj turizma u 2021. godini opština je planirala da potroši 43 miliona dinara, 20 miliona za razvoj turizma, a 17 miliona za program zaštite životne sredine čije će aktivnosti biti usmerene na upravljanje otpadom.

Za program organizacije saobraćaja i saobraćajne infrastukture ukupno opredeljena sredstva iznose 194 miliona, dok će se prema planu na komunalne delatnosti potrošiti 58,1 milion dinara.

Budžet opštine Sjenica za 2021. godinu obuhvatiće i razvoj sporta i omladine pa je za ovu stavku planirano 56 miliona dinara, od čega će 30 miliona biti dodeljeno sportskim klubovima, 2,5 miliona potrošiće se na sprovođene omladinske politike, a 24 miliona na funcionisanje Ustanove za sport i rekreaciju.

Program razvoja kulture i informisanja predvidja utrošak sredstava iz budžeta u iznosu od 44 miliona, u okviru kojeg će biti finansirano funcionisanje Ustanove kuluture, biblioteke Muhamed Abdagić, verskih zajednica i javno informisanje.

Odbornici Skupštine opštine Sjenica usvojili su u utorak budžet za 2021. godinu, a predsednik Munib Mujagić ocenio je da zbog restriktivnog budžeta i loše finansijske situacije ovu opštinu očekuje teška godina.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime