26/04/2024
3.1 C
Novi Pazar

Jačanjem veze sa dijasporom zajedno jačamo Sandžak


Ovih dana mnoga mjesta u Sandžaku pokazuje toplu dobrodošlicu našim prijateljima i rođacima koji žive u dijaspori. Grad Novi Pazar postavio je transparente koji kazuju poruku zahvalnosti ljudima iz dijaspore koji su nesebično pomagali svoj kraj prethodnih mjeseci.

Grad Novi Pazar je i obezbijedio besplatan parking u bašti Kulturnog centra Novi Pazar, dvorištu Gimnazije i u Osnovnoj školi “Stefan Nemanja” svima iz dijaspore koji ovih dana borave u Novom Pazaru.

Ulaz u baštu Kulturnog centra

U Tutinu je oformljen poseban šalter za administrativnu pomoć dijaspori. Na ovom šalteru će se mještanima tutinske opštine koji žive u inostranstvu pružati sva neophodna pomoć da bi što prije završili adminstrativne poslove u Opštinskoj upravi.

Ovo su samo neki od postupaka pomenutih opština u Sandžaku koje žele da se vidno zahvale svim svojim građanima koji žive u dijaspori, a koji ne zaboravljaju svoj kraj.

Meris Numanović je mlad momak iz Tutina koji trenutno živi u Berlinu. On je tokom pandemije na Facebook-u oformio stranicu koju prati 13,9 hiljada ljudi, a koja je bila od velike koristi za komunikaciju građana Sandžaka sa dijasporom. Numanović pozdravlja sve aktivnosti sandžačkih opština koje su upriličene za dobrodošlicu svima koji dolaze u svoje krajeve iz dijaspore i naglašava kako je važno nastaviti rad na jačanju veza Sandžak – dijaspora.

“U prethodnim mjesecima osjetili smo značajnu podršku dijaspore zbog čega pozdravljam sve trenutne aktivnosti koje se realizuju u znaku dobrodošlice našim prijateljima i rođacima koji dolaze ovih dana u svoj kraj.

Međutim, smatram da je veoma važno nastaviti jačati te odnose i raditi na zajedničkim projektima, a sve u cilju jačanja Sandžaka. Smatram da je od izuzetne važnosti da opštine Sandžaka olakšaju i daju podsticaj ljudima iz dijaspore za projekte ulaganja na poljima građevine i privrednih djelatnosti.  

Šalter za administrativnu pomoć ljudima koji žive u dijaspori, a koji je otvoren u Tutinu neophodno je otvoriti i u drugim opštinama. Obezbijediti kancelariju za dijasporu u okviru svih opština Sandžaka koja će raditi na projektima ulaganja u Sandžak i besplatnim  administrativnim uslugama ljudima u dijaspori.

Također, vidim kao neophodnu i sljedeću stavku, koju sam nazvao “Stolica za dijasporu u Skupštini” u svim skupštinama Sandžaka. Osoba koja bi predstavljala ljude iz dijaspore u Skupštini predlagala bi tačke dnevnog reda vezane za njih  i radila na jačanju tih veza. Dosta prijedloga se javilo posljednjih mjeseci, ali je najvažnije da trenutno sistemski radimo na jačanju kontakata i predlaganju projekata koji će pospješiti naš kraj”, kazao je Meris Numanović.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime