26/04/2024
4.9 C
Novi Pazar

Preporuke nutricioniste: Navike koje trebamo unijeti u naš život

„Mi smo ono što redovno radimo, i po tome, uspjeh nije čin nego navika.” -Aristotel

IZVOR:TAKT

Često nam se desi da postajemo samo dio društva, dio mase, prihvatajući radnje, i načine koje su ustaljene u narodu, a da pritom zaboravimo da budemo jedinstveni. Naravno, ne kažem da je pripadanje društvu loše, ali ipak čovjek ne smije izgubiti svoju individualnost.

Aristotel je smatrao da smo mi produkt naših navika, da velike stvari i značajna dostignuća nisu rezultati nekog bitnog, mukotrpnog događaja, već rezultat niza redovnih, dnevnih i kratkih navika i radnji.

„Mi smo ono što redovno radimo, i po tome, uspjeh nije čin nego navika.” -Aristotel

Sjetimo se koliko smo godina života proveli u tom neželjenom programu i koliko se naša podsvijest prilagodila takvoj frekvenciji. Koliko smo nesvjesno usvojili određene rituale od ustajanja iz kreveta pa nadalje, koliko smo navikli da kupujemo određene proizvode da smo uvjerili sebe da ne možemo koristiti druge, kakvu vibraciju smo oko sebe stvorili svojim mislima i emocijama. Ponavljanjem tih radnji mi smo programirali svoju podsvijest i radimo ih mehanički, bez razmišljanja, one se podrazumijevaju jer su postale dio našeg vibrantnog polja, mi smo podešeni na njihovu frekvenciju.

Mnogi ljudi u današnjem društvu žive “napola”. Traće vrijeme prepričavajući jučerašnje događaje, prenoseći tuđe riječi, baveći se tuđim poslovima, nesvjesni, valjda, da im u tome prolaze dragocjeni sati života. 

Mnogi od nas su dobri kritičari. S obzirom na ukupnu situaciju društva to nije posebno teško. Međutim nije to ono što našem društvu treba i što će nas izvesti na put oporavka i napretka.

Komentiranje, cinizam i isijavanje negativne energije samo će nas još dublje odvesti u ponor. Ono što nam treba danas više nego ikada ranije jesu optimizam i entuzijazam. Realizam ne bi smio biti izgovor za ne djelovanje, jer prevelika doza realizma često je izgovor za pasivnost, lijenost, pa i pokvarenost, nemoral i kukavičluk. Tanka je linija koja odvaja kukavičluk od realizma. Lični stav i hrabrost pojedinaca često su mijenjali sudbinu koju su kukavice nazivale neminovnošću.

Postavlja se pitanje kako promijeniti svoje dugogodišnje navike, ustaljenu frekvenciju i prijeći na novi nivo. Prva stvar je svjesno donošenje odluke za ustrajanje u svojoj namjeri.

Ne volim da vam pričam šta da radite, više volim da navedem i pružim savjete i trikove kako bi zdravlje i fitnes uklopili u svoj životni stil onako kako želite i kako vama odgovara. 

– Evo šest najvažnijih stvari, po mom mišljenju, koje moramo uvrstiti u naše navike:⠀

1. OBAVLJATI MOLITVU

Svi mi imamo svoje probleme i borbe u našim životima. Ali, kad odvojimo vreme za molitvu i potpuno se oslonimo na Boga, osjetimo i nađemo smiraj i utočište. Kada pogledamo iz veće perspektive, većina nas ima nevjerovatan život. Imamo hranu, čistu vodu, pristup obrazovanju, slobodi i krovu iznad glava! Moramo biti zahvalni na blagodatima kojima smo obasuti svakog dana i iskoristiti ih na najbolji mogući način. Konstantna zahvalnost na svemu što nam je dato u toku dana i života pomaže nam da budemo svjesniji i time uvodimo pozitivno i ispravno gledanje na život. 

2. SMIJATI SE

Bez obzira da li se smijete s prijateljima, ili sa svojom porodicom, razmišljate o starim sjećanjima ili gledate neki smiješni video, osmijeh je bitan svakog dana. Uticaj smijeha na kardiovaskularni sistem je takav da dvadeset sekundi intenzivnog smijeha može da ubrza otkucaje srca, svakodnevnim smijehom snižava se krvni pritisak, smanjuje aritmija, povećava količina kiseonika u krvi, šire se krvni sudovi. Također, smijeh izaziva intenzivan rad trbušnih mišića koji doprinosi masaži unutrašnjih organa, stimulaciju dijafragme, aktivnost mišića lica.

Putem smijeha najbrže se i najlakše postiže duži izdah, a time izbacujemo ustajali vazduh iz naših pluća i smanjujemo sadržaj ugljen-dioksida. Doktor Oto Varburg, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu , izjavio je: “Tehnika dubokog disanja povećava količinu kiseonika u ćelijama i najvažniji je faktor za život bez bolesti. Kada ćelije dobijaju dovoljno kiseonika, rak neće i ne može da se pojavi.

Dokazano je da smijeh smanjuje nivo hormona stresa, oslobađaju se endorfini, povećava nivo imunoglobulina, izbacuju se blokirane emocije, oslobađaju se mentalne prepreke predrasude. 

OVO ČINI ČUDA ZA VAŠE ZDRAVLJE! 

3. FIZIČKA AKTIVNOST

Jednostavna stvar koja neće oduzeti mnogo vremena od vašeg dana, ali ćete se kasnije zahvaliti i tijelo će vam biti zahvalno! Fizički neaktivne osobe imaju dvostruko veći rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i gojaznosti; također imaju i povećan rizik od karcinoma debelog crijeva, visokog pritiska, osteoporoze, poremećaja masnoće u krvi i depresivno-anksioznih stanja.

Bavljenje fizičkom aktivnošću umjerenog intenziteta (npr. ples, hodanje, vožnja bicikla, kućni poslovi) može uticati na kompletno poboljšanje zdravlja i kvaliteta života osoba svih uzrasta, bez obzira na prisustvo hroničnih bolesti ili drugih tipova ograničenja. Kod fizički aktivne djece smanjen je rizik od gojaznosti u odraslom dobu.

Vježbanje ne donosi benefit samo na fizičkom planu, ono pozitivno utiče i na mentalno zdravlje čovjeka. Redovna fizička aktivnost povećava nivo dopamina i seratonina u mozgu koji su povezani s poboljšanjem zadovoljstva. Također, vježbanje doprinosi povećanju lučenja endorfina, hormona koji je zadužen za poboljšanje raspoloženja i energije. Ostanite aktivni i fleksibilni!

4. PAZITE NA UNOS VODE

Ovo je važno da zapamtite i primijenite za sada, za kasnije i ostatak života. Voda je najvažnija hranljiva materija i adekvatan unos vode je neophodan dio zdrave ishrane s obzirom na brojne funkcije koje voda ima u našem organizmu. Pravilan unos vode može pomoći kod regulacije tjelesne težine i ubrzanja metabolizma.

Voda čisti tijelo od toksina, a zbog činjenice da nema kalorija, može se konzumirati bez ograničenja. Pametna hidratacija odražava se i na kožu, njenu svježinu i elastičnost, kao i ten. Konzumacijom vode nivo kiseonika u organizmu se obnavlja i vraća se snaga izgubljena u svakodnevnim aktivnostima. Ne zaboravite naše tijelo radi na vodi (veliki dio), zato ostanite hidrirani!⠀ ⠀ 

5. ČITAJTE ŠTO VIŠE 

Postoji toliko znanja koje treba dobiti od čitanja knjiga, čitanje je pokazalo da ima više 
koristi! Poput poboljšanja pamćenja i smanjenja šanse za dobivanje Alchajmera.⠀ 

6. I posljednje, ali ne i najmanje važno, UZMITE MALO ODMORA OD SVEGA

Svakog dana odvojite najmanje 30 minuta dnevno za opuštanje. Opustite se, uzmite malo vremena za sebe i da nemate nikakve obaveze u ovom trenutku. Kada vam bude teško, a biće, samo se sjetite cilja. Zamislite vaš život sa svim dobrim navikama koje sada razvijate. Zapamtite, ako želite plod, morate prvo posaditi sjeme. 

Unosite ove radnje konstantno 21 dan, to je čist minimum, ali i ne zaboravite da je stvaranje novih dobrih navika i rješavanje starih proces koji traje čitav život. Međutim, isto tako, put od 1.000 kilometara počinje prvim korakom. Budite bolji danas, nego što ste bili jučer i dok trepnete, bićete tamo gdje ste uvijek željeli biti.

Psihologija kaže: “Ponavljanje je majka navike”. U procesu samoiscjeljenja i transformacije negativnih energetskih obrazaca neophodno je ponavljanje kako bismo “programirali” našu podsvijest i prilagodili je na potrebnu frekvenciju. 

Zilha Trtovac Smakić, po struci PTT Inženjer, po zanimanju sertifikovani personalni trener i nutricionista savjetnik za ishranu. Osnivač profila @NP_HOME_FITNESS, koji je svima poznat po dnevnoj dozi fitnes motivacije, savjeta o ishrani, kombinovanju obroka, gdje se svakodnevno edukuje preko 25k ljudi. Autor e-bookova Ramazanskih obroka, NP Home Fitness Planera, programa Lady Focus System i Lady Focus Combo – licencirani fitnes trener sa preko 300 zadovoljnih online klijenata! https://nphomefitness.com/

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime