26/04/2024
10.5 C
Novi Pazar

Protest radnika na internetu: U ponedeljak sastanak u vladi sa Brnabić

IZVOR:Beta

Radnici na internetu sastaće se u ponedeljak sa predstavnicima vlasti da pregovaraju o zahtevu poreske uprave da retroaktivno plate porez sa doprinosima za pet godina, saopšteno je na protestu frilensera koji odbijaju te namete jer ih smatraju “državnom pljačkom”.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je na početku skupa koji je održan kod Skupštine Srbije, da ga je šef kabineta premijerke Ane Brnabić, obavestio da predstavnici frilensera mogu da se sastanu u ponedeljak sa predsednicom vlade, ministrom finansija i direktorkom poreske uprave.

Pogačar je prethodno naveo da radnici na internetu ne traže da se obustavi naplata poreza, već da se plaća sa donošenjem novog zakona, kojim treba da se reguliše status frilensera.

“Porez da, ali pljačka ne”, rekao je Pogačar, citirajući parolu sa transparenta okačenog na kamionu sa zvučnicima sa kojeg se obraćao okupljenima.

Kako se moglo zaključiti, s ozbirom na broj okupljenih koji su došli iz raznih gradova i energiju te mase, skup je podsećao na proteste “Jedan od pet miliona”.

Od Skupštine Srbije u protestnoj šetnji, učesnici skupa otišli su do zgrade Vlade, uz muziku sa kamiona, skandiranje vlastima “lopovi”, i pištaljke.

Mnogi su nosili male transparente sa porukama – “Moj tata nije kriminalac”, “Prvo zakon onda porez”, “Budžet im fali 80 posto, nek da (Siniša) Mali”, a neki stariji građani koji su se pridružili, držali su transparent “Penzioneri su uz frilensere”.

Pogačar je učesnicima skupa poručio da mogu da pred zgradu Vlade dođu i u ponedeljak da se “vidi koliko ih ima”.

“Ukoliko ne prihvate naše zahteve, opet ćemo na ulicu”, rekao je Pogačar, koji je istakao da će taj potez uslediti i radi zaštite prava drugih koji su ugroženi ako zatreba.

On je poručio vladi i predsedniku države Aleksandru Vučiću da ih se frilenseri ne boje i da neće otići iz svoje zemlje, već da to oni mogu da učine.

Frilenser Nemanja, kako se predstavio, rekao da je ovo najmasovniji skup frilensera u istoriji Srbije, kao i da je vlast svojim napadom od njih napravila zajednicu.

On je istakao da je mit kako je lako zaraditi na internetu, već da je, naprotiv, potrebna hrabrost da se izađe na tržište koje čini ceo svet i opstane.

Protest je završen porukom da je snaga učesnika u solidarnosti i jedinstvu.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime