28/03/2024
15.4 C
Novi Pazar

Danas uručenje peticije premijerki Srbije o smanjenju zagađenja vazduha

IZVOR:Beta

Udruženje građana Kreni-promeni najavilo je da će danas minut do podneva premijerki Ani Brnabić i ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović uručiti peticiju “Rešenje za zagađenje” sa 50.000 potpisa.

Potpisnici zahtevaju da se novac predviđen za subvencije kupovine skupih automobila preusmeri za zamenu ložišta u siromašnim domaćinstvima, da bi se i time smanjilo zagađenje vazduha u Srbiji.

“Ne želimo da se naš novac iz budžeta troši na subvencije od 5.000 evra ljudima koji sebi mogu da priušte kupovinu hibridnih automobila koji koštaju u proseku 30.000 evra”, navela su udruženja građana koja su organizovala potpisivanje peticije.

Kako je rečeno, kada je bilo sakupljeno 30.000 potpisa, ministarka Vujović je predstavnicima te inicijative odgovorila dopisom u kojem je navela da njeno Ministarstvo za zaštitu životne sredine planira da neiskorišćena sredstva za subvencionisanje kupovine hibridnih i električnih vozila preusmeri za zamenu individualnih kotlarnica.

Ministarka, međutim, još nije zakazala sastanak na kojem bi se razgovaralo o tom predlogu.

Inicijativu, pored Kreni Promeni, čine i Eko straža, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Beogradska otvorena škola, “RES publica” Kragujevac, UG “Novi put” Kraljevo, “Protok 21” Smederevo, “Eko straža” Šabac, Udruženje penzionera beoogradske Opštine Stari grad, “Društvo mladih istraživača”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime