17/06/2024
29.4 C
Novi Pazar

Raspisan konkurs za članove Programskog saveta RTS-a

Prema Zakonu o javnim medijskim servisima savet se stara o zadovoljenju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja, a u vezi sa tim daje preporuke i predloge generalnom direktoru i Upravnom odboru.

IZVOR:Beta

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije raspisao je danas konkurs za 15 članova Programskog saveta Radio-televizije Srbije (RTS), koji se kao savetodavni organ stara o zadovoljenju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja.

U konkursu objavljenom na sajtu Skupštine Srbije, navodi se da se kandidat za člana Programskog saveta bira iz reda stručnjaka u oblasti medija i medijskih poslenika, naučnika, stvaralaca u oblasti kulture i predstavnika udruženja čiji je cilj zaštita ljudskih prava i demokratije, kao i da članovi ovog tela ne mogu biti nosioci javnih i političkih funkcija.

Rok za podnošenje prijave je 21 dan, i on počinje da teče narednog dana od dana kada je konkurs objavljen.

Mandat članova Programskog saveta RTS-a traje četiri godine i oni ne mogu biti ponovo izabrani, navodi se u saopštenju UNS.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je Odbor za kulturu i informisanje 17. februara pokrenuo proceduru za izbor 15 novih članova Programskog saveta RTS-a.

Sandra Božić, predsednica Odbora, tada je navela da mandat aktuelnim članovima Programskom saveta RTS-a ističe 21. februara, te da su se stekli uslovi za izbor novih, preneo je UNS.

Ona je objasnila da Odbor utvrđuje listu kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa, te da se nakon toga sa njima obavlja razgovor, a zatim se utvrđuje konačna lista od 30 kandidata.

Lista se dostavlja Upravnom odboru RTS-a, koji sa te liste bira 15 novih članova Programskog saveta javnog servisa.

Članovi Programskog saveta RTS-a koje je Upravni odbor izabrao 21. februara 2017. godine su Mirjana Maksimović, Tijana Kasper, Želimir Gvardiol, Maja Radović, Ivona Katić, Borka Popović, Aleksandar Zagorac, Balša Djogo, Milivoje Pavlović, Predrag Obradović, Vladan Terzić, Ivan Karl (podneo ostavku), Snežana Cvetković, Vuk Žugić i Jovanka Todorović Savović.

Prema Zakonu o javnim medijskim servisima savet se stara o zadovoljenju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja, a u vezi sa tim daje preporuke i predloge generalnom direktoru i Upravnom odboru.

Najmanje jednom godišnje, organizuje javnu raspravu o programskom sadržaju javnog medijskog servisa u trajanju od 15 dana, a izveštaj o održanoj javnoj raspravi, zajedno sa preporukama za njegovo unapredjivanje koje su izražene u toku javne rasprave, podnosi generalnom direktoru i Upravnom odboru.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime