28/03/2024
14.3 C
Novi Pazar

Srbija u 2020. godini izvezla ruže u vrednosti 2,5 miliona evra

IZVOR:Beta

Srbija je u 2020. godini izvezla ruže u vrednosti od 2,5 miliona evra, a domaćim proizvodjačima neophodni su dodatni podsticaji, veći zasadi i najsavremenije tehnologije proizvodnje, saopštila je danas privredna komora Srbije (PKS).

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogdanović izjavio je da je to neophodno kako bi se srpski proizvodjači cveća i ukrasnog bilja bolje pozicionirali na svetskom tržištu i povećali izvozni učinak.

“Najznačajniji regioni za proizvodnju cveća i ukrasnog bilja su sever Vojvodine, okolina Šapca, Ljiga, Trstenika, Kruševca, Sremčice i Velike Drenove”, rekao je Bogunović.

Prema njegovim rečima, Srbija i jug Francuske najbolja podneblja u Evropi za gajenje ruža, jer imaju skoro identičnu mikroklimu, veliki broj sunčanih dana i kvalitetno zemljište.

Bogunović je podsetio da je Ministarstvo poljoprivrede na predlog članica Grupacije proizvodjača cveća i ukrasnog bilja PKS, usvojilo nekoliko inicijativa koje se odnose na subvencionisanje proizvodnje ruža i regulisanje statusa proizvodjača cveća.

To će, prema njegovim rečima, doprineti bržem razvoju ove grane privrede i većoj spoljnotrgovinskoj razmeni.

Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije sa svetom kada je reč o cveću i drugom ukrasnom bilju dostigla je u 2020. godini 19,4 miliona evra, Srbija je u svet izvezla 4,2 miliona evra ili 2,7 tona, a uvezla cveća i ukrasnog bilja za nešto više od 15 miliona evra ili 6,7 tona.

Srbija je najviše cveća izvozila u Evropsku uniju, 51 odsto ukupnog izvoza, zatim u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, navedeno je u saopštenju PKS.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime