29/03/2024
20.4 C
Novi Pazar

WWF Adria: Šume se uništavaju alarmantnom brzinom

"Danas se već nalazimo u situaciji da svaki gubitak šumske površine, odnosno njena prenamena i izgradnja, predstavlja neprihvatljiv luksuz koji nanosi štetu celom društvu i to treba sprečiti po svaku cenu"

IZVOR:Beta

Organizacija WWF Adria upozorila je danas, povodom Svetskog dana šuma 21. marta, da su šume ključne za život ljudi, ali da se uprkos tome uništavaju alarmantnom brzinom.

“Ljudski uticaji već su doveli do gubitka oko 40 odsto svetskih šuma, a očekuje se da će se globalna potražnja za drvnim proizvodima utrostručiti tokom sledeće tri decenije”, saopštila je WWF Adria.

Prekomerna i bespravna seča, nedostatak podataka o šumama u privatnom vlasništvu i slaba kontrola njihovog korišćenja, i negativni efekti klimatskih promena i zagadjenja, samo su neki od problema u gazdovanju šumama u Srbiji, istakli su iz te organizacije.

Ocenili su da je neophodno da u strateškim dokumentima za njihovo upravljanje promovišu i vrednuju njihove vitalne usluge – obezbedjivanje hrane, čiste vode i vazduha, lekova, rekreacije, gradjevinskog materijala, jednom rečju, egzistencije.

Uz podsećanje da će ove godine Svetski dan šuma biti obeležen pod sloganom “Obnova šuma – put ka oporavku i blagostanju”, WWF Adria ukazala je da uništavanje tih ekosistema dovodi u opasnost ljudsko zdravlje i planetu.

“Od vazduha koji udišemo do drveća koje koristimo, šume su ključne za naš život. Predstavljaju stanište za više od polovine svetskih kopnenih vrsta, a globalno više od milijardu ljudi živi u šumama i njihovoj okolini”, dodaje u saopštenju WWF Adria.

Iz te organizacije podsetili su da šume regulišu klimu, ublažavaju poplave, čuvaju zemljište, obezbeđuju pitku vodu, pružaju utočište različitim divljim vrstama, i ocenili da je krajnje vreme da se ozbiljno promeni odnos prema šumama.

“Danas se već nalazimo u situaciji da svaki gubitak šumske površine, odnosno njena prenamena i izgradnja, predstavlja neprihvatljiv luksuz koji nanosi štetu celom društvu i to treba sprečiti po svaku cenu”, upozorio je Goran Sekulić iz WWF Adrie.

On je rekao da bi u narednom periodu javne politike morale da postave konkretne i ambiciozne ciljeve u pogledu obnavljanja šumskih staništa, unapredjenja njihovog ekološkog statusa, a ne jedino povećanja površine ili procenta pošumljenosti.

U programu “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, WWF se zalaže za otvorenije procese odlučivanja i planiranja u korišćenju prirodnih resursa, uz napomenu da su oni u šumarstvu i dalje ograničeni na uži krug institucija i javnih preduzeća, dok je učešće drugih sektora i šire javnosti na veoma niskom nivou.

WWF (World Wide Fund for Nature) jedna je od najvećih nezavisnih organizacija koja se bavi zaštitom prirode i ima aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime