13/07/2024
35.6 C
Novi Pazar

Rekonstrtukcija Kule motrlilje u Novom Pazaru počinje uskoro

Direktor Regionalne turističke organizacije Sandžaka, koja je bila nosilac projekta obnove jednog od simbola Novog Pazara, Haris Gegić, rekao je da je konzervatorsko-restauratorski projekat Kule motrljie od izuzetnog značaja za promociju i turizam grada, javlja Radio 100 plus.

“Naša najveća želja bila je da se ovaj objekat zaštiti od propadanja, da se saniraju krov i ulaz, restauriraju fasade, a unutrašnjost osigura i obezbedi za nove, atraktivne sadržaje. Taj sadržaj neće remetiti postojeće stanje Kule već će samo doprineti modernijem ambijentu”, kazao je Gegić.

On je dodao da će rekonstrukcija Motrilje biti primer kako treba čuvati kulturnu baštinu Novog Pazara, uz mere zaštite i poštovanje zakona.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac najavio je da će posle radova na zgradi Narodne biblioteke “Dositej Obradović” i rekonstrukcije Motrilje, u sklopu Novopazarske tvrđave biti obnovljena Kula džephana i izgrađena letnja pozornica.

“Novopazarska tvrđava biće muzej na otvorenom. Želimo da sačuvamo kulturno-istorijske spomenike za buduće generacije, a rekonstrukcija ovih objekata doprineće i razvoju turizma”, rekao je Biševac.

Na pitanje novinara Radio sto plus, šta će biti sa sanacijom Bezistana, južnog bedema Tvrđave, ali i Hamama u Staroj čaršiji, Biševac je rekao da se na tome radi.

“Sanaciju Bezistana ometaju nerešeni pravno-imovinski odnosi. Pokušavamo sudskim putem da rešimo taj spor, a kada bude završen krenućemo u rekonstrukciju. Za Hamam je potpisan sporazum, Grad je ispoštovao svoje obaveze, izdali smo dozvole, sada čekamo da se reše problemi na relaciji Islamske zajednice Turske i Islamske zajednice u Srbiji, koja je vlasnik tog objekta”, istakao je Biševac.

Rekonstrukciju Motrilje finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa 22,7 miliona dinara, a posao je poveren kompaniji “Koto” iz Beograda, kojoj će pomagati firma “Krov” iz Novog Pazara.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime