19/04/2024
10.6 C
Novi Pazar

Manifestacija Muzeji za 10 od 12. maja širom Srbije

Manifestacija "Muzeji za 10" biće sedmi put održana od 12. do 18. maja u 50 gradova širom Srbije uz raznovrsne sadržaje i obeležavanje 17. Evropske noći muzeja u subotu 15. maja, najavili su organizatori.

IZVOR:Beta

Tokom sedam dana besplatnog programa biće obeleženi Medjunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelјa muzeja u više od 90 muzeja i srodnih institucija.

Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uklјuče i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vodjenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performansi, promocije knjiga, koncerti i druge aktivnosti, u meri u kojoj epidemijska situacija to bude dozvolila.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Medjunarodnog dana muzeja je “Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse”.

“Period za nama poslužio je kao pokazatelј da muzeji mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno kroz povećani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva. Sada je vreme da preispitamo svoj odnos sa zajednicama kojima služimo, da eksperimentišemo sa novim modelima kulturnog stvaralaštva i da snažno potvrdimo suštinsku vrednost muzeja u izgradnji održive budućnosti, kroz angažovanje kreativnih potencijala kulture kao pokretača oporavka i inovacija u postkovid eri”, navode organizatori.

Publika je takodje pozvana da učestvuje u nagradnom konkursu “Predstavi svoj omilјeni muzejski predmet” kroz kratku video formu, ne dužu od tri minuta. Klipovi će biti objavljivani na društvenim mrežama, a najkreativnije nagradjeni www.muzejisrbije.rs.

“Muzeji za 10” je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Medjunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Programi će biti realizovani uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, dodaju organizatori.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime