20/04/2024
9.1 C
Novi Pazar

Brnabić: Od 1. septembra veštačka inteligencija u nastavi

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas da od 1. septembra ove godine veštačka inteligencija postaje deo nastavnog programa u osnovnom obrazovanju.

IZVOR:Beta

Brnabić je na onlajn predstavljanju Studije o proceni politika digitalne pristupačnosti u Srbiji rekla da se deca već od prvog razreda osnovne škole upoznaju sa algoritamskim razmišljanjem, i podsetila da je programiranje od 2017. godine postalo obavezan predmet od petog razreda.

“Od 2017. godine počeli smo sa uvođenjem digitalnih udžbenika i digitalnih učionica i plan je da u potpunosti digitalizujemo sve naše škole i obrazovni sistem do kraja 2022. godine”, poručila je premijerka.

Ona je ocenila da je prekvalifikacija u oblasti informacionih tehnologija odličan primer za to da se vodi računa o digitalnoj pismenosti svih uzrasta, uz napomenu da je do sada tu obuku završilo više od 2.000 kandidata i da se sa tim procesom nastavlja.

Кada je reč o digitalnoj povezanosti, predsednica Vlade je objasnila da je cilj da se obezbedi širokopojasna mreža za 99 odsto domaćinstava u Srbiji do 2025. godine, i ocenila da je Srbija u prethodnih pet godina doživela neverovatan uspeh na polju digitalne transformacije vlade.

“Gotovo u potpunosti smo se okrenuli elektronskoj upravi kao najboljem načinu da građanima i privredi obezbedimo efikasnu i transparentnu javnu upravu. Ne čini mi se preterano kada kažem da je svaki pojedinac u Srbiji u poslednjih pet godina shvatio važnost digitalizacije”, istakla je Brnabić.

Premijerka je ukazala da se posebna prednost digitalizacije videla u situaciji sa pandemijom korona virusa, kako kada je reč o javnoj upravi, tako i obrazovanju i privredi.

Ona je ocenila da je digitalizacija neophodna za pružanje boljih javnih usluga, da država bude na raspolaganju građanima 24 sata, kao i za kvalitetnije obrazovanje i konkurentniju privredu.

“Studija koju danas predstavljamo ima za cilj da se utvrdi trenutno stanje digitalne pristupačnosti i trasira put za dalje. Želimo da uspostavimo još inkluzivnije digitalno društvo i da prevazidjemo digitalni jaz koji je sve veći problem u čitavom svetu”, objasnila je premijerka.

Naglasila je da u Srbiji dnevno približno 10.000 građana postaju eGrađani na portalu eUprave, a da je za to jednim velikim delom zaslužan sistem imunizacije.

“Fokus ka digitalizaciji ogleda se u velikim investicijama, kao što su uvođenje širokopojasne mreže u svim naseljima, izgradnja data centara, tehnoloških parkova, kao i poboljšanje pristupačnosti za sve kategorije društva”, istakla je Brnabić.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime