17/06/2024
29.4 C
Novi Pazar

VKBI: Današnja presuda nije presuda srpskom narodu

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca oglasilo se saopštenjem nakon izrečene presude Ratku Mladiću. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Nakon prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić pravosnažno presuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i najteže oblike zločine protiv čovječnosti.

Sudsko Vijeće Haškog tribunala u Hagu danas je potvrdio prvostepenu presudu komandatnu Vojske RS i generalu tzv. Jugoslovenske Armije (Srbije i Crne Gore) generalu Ratku Mladiću. Iako je sudsko Vijeće zločinca generala Mladića pravosnažno osudilo za genocid u Srebrenici i najteže oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, i pored brojnih dokaza, izostala je presuda za genocid nad Bošnjacima u Prijedoru, Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu i Kotor Varoši. Satisfakcija je da je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Nakon pravosnažne presude prvom predsjedniku RS ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, danas je pravosnažno presuđen i komandat Vojske RS ratni zločinac general Ratko Mladić. Predsjednik RS i komandat Vojske RS presuđeni su za genocid i najteže oblike zločine protiv čovječnosti. Nakon današnje presude od strane Tribunala u Hagu kojeg su osnovale UN, ostaje otvoreno pitanje da li politički projekat, kojeg su stvarali presuđeni ratni zločinci Karadžić i Mladić (kao i mnogi drugi), a to je entitet Republika Srpska može u tom formatu opstati i ostati. Također, otvara se i pitanje opstojnosti puka Vojske RS u Oružanim snagama BiH, koji „čuva tradiciju Vojske RS“.

Presude ratnim zločincima trebaju se pomno, pažljivo i precizno proučiti kako bi se istina o genocidu i sistematskom provođenju najtežih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava jasno javno predstavila, jer žrtve genocida i zločina protiv čovječnosti zaslužuju i imaju pravo na potpunu pravdu i satisfakciju. Izučavanje presuda je obaveza istraživača, akademske zajednice u cjelini, kako bi se došlo do valjanih naučnih činjenica i kako se ne bi ovakvi zločini ponovili.

Današnja presuda nije presuda srpskom narodu kako izjavljuju neodgovorni i neotesani srpski političari iz RS. Skrivanje iza „naroda“ je kukavički čin i izbjegavanje suočavanja sa istinom i činjenicama.

Jasno je da sva priznanja koja su dodjeljena pravosnažno osuđenim ratnim zločincima Skupština RS mora poništiti. Ovo je prilika da Narodna Skupština RS inicira donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Na taj način jasno bi se distancirali od pojedinaca i politika koje su ti pojedinci provodili a koji su presuđeni za genocid i najteže oblike zločina protiv čovječnosti. Ova inicijativa bila bi otvaranje novog poglavlja u Bosni i Hercegovini, jedan civilazacijski iskorak, a najznačajnije bilo bi vraćanje dostojanstva srpkom političkom rukovodstvu i narodu koji ga je birao.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime