13/07/2024
35.6 C
Novi Pazar

Crna Gora: Usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, razrešen ministar pravde

IZVOR:Beta

Crnogorski parlament razrešio je danas ministra pravde Vladimira Leposavića sa te funkcije na zahtev premijera Zdravka Krivokapića zbog izjava u kojima je relativizovao genocid u Srebrenici, a poslanici su usvojili i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Leposavić je smenjen glasovima opozicione Demokratske partije socijalista, ostalih opozicionih stranaka i vladajućeg Građanskog pokreta URA. DPS se danas vratila u parlament koji je bojkotovala kako bi glasala za smenu Leposavića.

Protiv su bili poslanici vladajućeg Demokratskog fronta (DF), a uzdržani Demokratske Crne Gore.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je kazao da će oni bojkotovati parlament dok se ne dogovore šta dalje jer se, kako je kazao, desila velika prevara birača i napravljena neprincipijelna koalicija DPS-a i delova vlasti.

Rezolucijom o Srebrenici se izražava saosećanje za sve žrtve tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije i njihove porodice.

Poslanici DF-a tražili su amandmanima brisanje reči genocid i insistirali na reči zločin i osudu “svih zločina u BiH i na prostoru bivše Jugoslavije”.

Iako je skupštinski Odbor prihvatio amandmane, oni su odbijeni zahvaljujući glasovima DPS-a koji su prekinuli bojkot i došli na glasanje o tom aktu.

Jedan od predlagača, poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je saopštio ranije da je cilj Rezolucije demokratizacija crnogorskog društva i pomirenje u regionu, da se zabrani javno negiranje genocida u Srebrenici, te da se prenese poruka da Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime