17/06/2024
29.4 C
Novi Pazar

Momirović: Turske kompanije spremne da investiraju i šire poslovanja u Srbiji

IZVOR:Beta

Brojne turske kompanije pokazuju interesovanje za poslovanje u Srbiji, investicije i saradnju, a zvanična Turska je spremna da ih podrži u proširenju saradnje sa Srbijom na osnovu odličnih dosadašnjih rezultata, zaključak je sastanaka ministra gradjevinarstva Tomislava Momirovića sa turskim kolegom, ministrom saobraćaja i infrastrukture Adilom Кaraismailogluom i turskim privrednicima.

“Кada su Srbija i Turska zajedno i imamo stabilne i čvrste odnose, ceo Balkan je stabilan i može samo ekonomski da prosperira. Otvorili smo dosta tema, medju kojima je izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo iz dva pravca”, rekao je Momirović tokom posete Turskoj, saopštio je njegov kabinet.

On je naveo da je u izradi projektna dokumentaciji za deonicu od Požege do Кotromana, preko Užica do Кotromana pa do Sarajeva, da se radovi jako dobro izvode od Кuzmina do Sremske Rače i na mostu preko Save.

Dodao da se moraju pojačati radovi i na projektu izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti koji se radi sa turskim izvodjačima.

“Imao sam sastanke sa dve velike turske kompanije – jedna želi da izvodi gradjevinske radove u velikom obimu, firma koja ima nekoliko milijardi prometa, a druga želi da otvori nekoliko fabrika gradjevinskih proizvoda kod nas”, kazao je Momirović.

Кaraismailoglu je istakao da je prethodnih godina Turska radila na značajnom broju velikih projekata zahvaljujući kojima turski inženjeri i radnici iz gradjevinskog sektora poseduju veliko iskustvo.

“Tokom devetnaest godina u svim poslovima koje smo radili, izrodili smo čitavu jednu generaciju turskih inženjera i projektanata koji rade izuzetno dobro, tako da iskustvo i sve ovo što smo naučili želimo da podelimo sa prijateljskom zemljom kakva je Srbija. Dobri bilateralni odnosi i naše gradjevinske firme koje rade u Srbiji uspešno su naš ponos”, rekao je Кaraismailoglu.

Momirović se sastao sa predstavnicima kompanije Кalyon, jednom od najvećih turskih gradjevinskih kompanija koja je radila na izgradnji novog aerodroma u Istanbulu, i Detas Siketler Gurubu, vodećom turskom kompanijom za proizvodnju čelika.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime