27/04/2024
6.3 C
Novi Pazar

Sutra beogradska promocija zbirke “Nikome se ne ponovilo”, o genocidu u Srebrenici

IZVOR:Beta

Promocija Zbornika “Nikome se ne ponovilo”: Genocid u Srebrenici i borba protiv zaborava”, biće održana u subotu, 10. jula u 17 sati u Endžio habu u Beogradu, najavili su danas organizatori.

Kako su organizatori saopštili, zbornik “Nikome se ne ponovilo” nastoji da odgovori na gotovo svakodnevna negiranja genocida u Srebrenici i istorijski revizionizam, za koji navode da dolazi čak i od visokih zvaničnika postjugoslovenskih zemalja – posebno iz Srbije i iz delova Bosne i Hercegovine.

Kako su kazali, različiti pristupi i stanovišta autora tekstova spajaju se u celinu koja čini zbornik “Nikome se ne ponovilo”, koji je izradjen kao deo projekta Zagovaranje, artivizam, obrazovanje – nema mesta poricanju genocida u Srebrenici.

Prvi deo Zbornika čine pravne analize različitih sistema i praksi, drugi deo su politički konteksti i predlozi rešenja za njihovo unapredjenje, treći aktivnosti civilnog društva, posebno na polju memorijalizacije i komemorativnih praksi, dok četvrti segment donosi iskustva artivista i artivistkinja, odnosno angažovanih umetnika i umetnica.

Projekat zajednički realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR), Forum Civilna mirovna služba u Srbiji (forum ZFD) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Na promociji Zbornika govoriće urednica zbornika Ajla Škrbić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić i istraživač Medjunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Programu za informisanje Nemanja Stjepanović.

Ajla Škrbić je u predgovoru zbornika navela da najbolje sredstvo u toj “borbi” jesu činjenice, dodajući da negiranje genocida vredja žrtve ali i onemogućava pomirenje a omogućava manipulacije, kao i ponavljanje zločina predaka.

“Najbolje sredstvo u ovoj borbi jesu činjenice. Negiranje genocida ne samo da vrijedja žrtve i onemogućava pomirenje nego i omogućava manipulacije, kao i ponavljanje zločina predaka. Stoga je nakon svakog sukoba od neizmernog značaja svaki razgovor o počinjenim zločinima zasnivati na činjenicama, obrazovati o prošlosti i raskrinkavati mitove. Tek tada će suočavanje sa prošlošću i pomirenje izmedju naroda biti moguće i biti iskreno”, navela je Škrbić.

Razgovor će moderirati novinarka Marina Fratucan.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime