14/04/2024
26.2 C
Novi Pazar

BNV: OŠTRO OSUĐUJEMO SVAKI VID NEGIRANJA GENOCIDA I VELIČANJA RATNIH ZLOČINACA

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisustvovala je obilježavanju 26 godine od genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica.  

“Danas, ovdje u Srebrenici, posle 26 godina od genocida u Bosni i Hercegovini, odzvanja upozorenje da se počinioci nisu pokajali. Genocod u Srebrenici je vrh genocidnog talasa koji je zahvatio čitav bošnjački narod širom regiona. Bošnjaci Sandžaka su dio jedinstvenog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima BIH sa kojima zajedno osjećaju bol i tugu, oštro osuđujući svaki vid  negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.” – zapisala je predsjednica Vijeća, dr. Jasmina Curić u knjigu žalosti koja je otvorena povodom 26 godine od genocida u Srebrenici.

Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici izvršile su srpske oružane snage početkom jula 1995. godine i smatra se jednim od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

U Srebrenici koja je bila proglašena zaštićenom zonom UN pod komandom holandskog bataljona ubijeno je 8372 Bošnjaka, a prisilno je protjerano 30000 žena, djece i starijih osoba.

Ove godine je 19 žrtava među kojima su tijela dvojica maloljetnika Azmira Osmanovića koji je imao 16 godina i Fikret Kiverić koji je imao 17 godina. Biće ukopana i jedna žena, Zilha Delić koja je imala 24 godine kada je ubijena. U Memorijalnom centru Potočari do sada su ukopane 6 652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1000 nestalih, stoji u saopštenju Bopnjačkog nacionalnog vijeća.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime