24/04/2024
5.3 C
Novi Pazar

Počeo je kurban bajram – praznik koji jača rodbinske veze

Obavljanjem bajramske molitve, danas u ranim jutarnjim časovima, počeo je Kurban Bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice Srbije bila je u Hadži Hurem džamiji gdje je bajram namaz predvodio zamjenik muftije Muhamed efendija Demirović, dok je centralna svečanost Mešihata Islamske zajednice u Srbiji bila u Islamskom centru „Gazilar“ gdje je bajram namaz predvodio muftija Mevlud efendija Dudić.

Foto: Irfan Ličina

Kurban Bajram nastupa dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog Bajrama i specifičan je i po tome jer nastupa u vrijeme kada muslimani obavljaju hadž, te ga zbog toga mnogi i nazivaju „hadžijski bajram“. Pored ove odlike, glavna odlika kurban bajrama je ta što se u ovom bajramu prinosi žrtva, obično je to ovca, ali nije isključeno da, osobe koje imaju više mogućnosti kao žrtvu prinesu i kravu.

Obzirom da živimo u modernim vremenima i da je sve teže izvodiljivo klanje kurbana, Rijaset Islamske zajednice Srbije, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kao i mnoge druge nevladine organizacije omogućile su uplate kurbana, a nakon toga oni će, socijalno ugroženim građanima, podijeliti meso od kurbana kako nalažu običaju deljenja mesa.

Prema tradiciji, nakon obavljanja jutarnje molitve vjernici odlaze na groblja kako bi posjetili svoje umrle članove porodica, rođake i prijatelje, i kako bi uputili molitvu za njih. Nakon toga, muškarci odlaze u obilazak rodbine i komšija, i tako posjećujući jačaju svoje rodbinske i komšijske veze ispunjavajući tada jednu od  glavnih obaveza koje Islam nalaže.

Foto: Irfan Ličina

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime