24/04/2024
13.4 C
Novi Pazar

Ferhatović: Novi Pazar među najzagađenijim gradovima u Evropi

IZVOR:TAKT

Poslanik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Jahja Fehratović izjavio je u skupštini Srbiji da se Novi Pazar posljednjih dana i nedelja nalazi među najzagađenijim gradovima u Evropi i zahtjevao hitnu reakciju Ministarstva ekologije.

On je tražio od ministarstva da se provjeri da li proizvodjači peleta koriste filtere koji su propisani jer se, kako je naveo, “iz peletara vidi gust dim koji se spušta na grad”.

“Zahtjevamo hitnu reakciju Ministarstva ekologije, da sprovedu istrage, da provjere da li ove peletare koriste one filtere koji su odobreni, kao što je to recimo u Švicarskoj gdje postoje fabrike peleta koje ne zagađuju okolinu, ovdje u Pazaru kada pogledate iznad dimnjaka tih peletara vidite jedan gust, taman, otrovan dim koji se spušta na široj teritoriji i koji vjetar raznosi po cijelome gradu i koji ugrožava zdravlje svih kategorija stanovništva. Zahtjevamo da Ministarstvo ispita da li ovi proizvodni pogoni imaju dozvole i da li imaju zadovljavajuću opremu za pročišćavanje vazduha i ne samo oni već svi oni drugi koji čine da ovih dana Novi Pazar bude jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.”

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime