18/04/2024
6.7 C
Novi Pazar

Uskoro izgradnja česme u Novopazarskoj tvrđavi

IZVOR:TAKT

Kako saznaje medij Takt, nakon nekoliko raspisanih tendera za “tekuće održavanje postoječe česme u gradskom parku” gradske uprave Novog Pazara, dodeljen je ugovor firmi PD DMD Krov DOO Novi Pazar. Vrijednost ugovora koji obuhvata izgradnju platoa, česme, klupa i popločavanje je 1 621 900 rsd.

Kao što smo pisali ranije, ideja za izgradnju česme koja će sjećati na nedavno preminulog diplomiranog arhitekte, fotografa i muzičara Ešrefa Džanefendića javila se kod njegovih bližnjih a ideju je podržao veliki broj građana Novog Pazara.

Nekoliko Ešrefovih prijatelja i kolega odradilo je prijedlog česme, da bi zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu odobrio projekat prema idejnom rješenju arhitekte Tarika Brunčevića.

Buduća česma je pozicionirana na mjestu stare česme dok će pristupna staza česme biti promenjena tako da se daje veći značaj Kuli Motrilji, otvaranjem vizura kroz hodne linije koje vode ka Kuli.

Česma odiše orijentalnim tradicionalnim stilom karakterističnom za period u kojem je i izgrađena Novopazarska tvrđava, po uzoru na česme iz tog perioda, od peščara sa ukrasnim slavinama od mesinga.


Jednostavnog kvadratnog oblika sa slavinama na sve 4 strane, česma bi trebala ispuniti funkcionalne uslove i potrebe izuzetno posećenog parka.





NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime