22/07/2024
22.5 C
Novi Pazar

Novi Pazar najtransparentniji, Tutin na 4. a Sjenica na 50. mjestu

Grad Novi Pazar je najtransparentnija lokalna samouprava u Srbiji, dok je Tutin na četvrtom mestu, pokazuje istraživanje javnosti rada u prošloj godini, koje je sprovela Transparentnost Srbija.

Novi Pazar je od maksimalnih 100 indeksnih poena transparentnosti (LTI) sakupio 87, devet više nego pretprošle godine, kada je bio na četvrtom mestu.

Na drugom mestu je Sombor (85 poena), trećem Sokobanja (84), a četvrtom Tutin (81) koji je u prošlom izveštaju Transparentosti bio na tek 93. mestu sa 42 indeksna poena.

Transparentnost rada 145 lokalnih samouprava ocenjivana je pomoću indikatora za osam konkretnih kategorija (skupština i gradsko veće, budžet, opština i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, javne rasprave), kao i za jednu opštu.

Maksimalne ocene Novi Pazar je dobio u opštoj kategoriji, kao i za transparentnost javnih nabavki, organizovanje javnih rasprava i odnosu lokalne samouprave i građana.

Najslabije ocenjene oblasti Novog Pazara su javnost rada javnih preduzeća i ustanova (14 od 18 poena) i Skupštine i Gradskog veća (13 od 16).

Tutin je sakupio maksimalne bodove za transparentnost budžeta, javnih nabavki i rasprava, ali i za rad javnih preduzeća i ustanova.

Najmanje transparentne oblasti u lokalnoj samoupravi Tutina su informator o radu opštinskih organa (1 od 4 boda) i pristup informacijama od javnog značaja (2 od 5).

Značajan napredak u odnosu na poslednji izveštaj zabeležila je i Sjenica koja sada sa 51 bodom deli 50. poziciju na tabeli, što je znatno bolje nego pretprošle godine kada je bila 108. sa 39 bodova.

Najtransparentnije oblasti u radu lokalne samouprave Sjenice su javne nabavke, informator o radu opštinskihorgana i opšti indikatori.

Najslabije ocene Sjenica je dobila za transparentnost rada javnih preduzeća (4 od 18 bodova), budžeta (6 od 14) i organizovanja javnih rasprava (4 od 10).

Od ostalih sandžačkih opština, Nova Varoš deli 56. mesto sa 50 bodova, Priboj je na 61. poziciji sa 49 bodova, a Prijepolje na 93. mestu sa 44 poena.

Prosečan LTI indeks za 145 gradova i opština je 49, a najnetransparentnija lokalna samouprava u Srbiji je Preševo sa samo devet osvojenih poena.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime