29/03/2024
17.5 C
Novi Pazar

U Siriji nađen jedinstven rimski mozaik

Arheolozi su u Siriji otkrili veliki netaknut mozaik iz rimskog doba, koji danas opisuju kao najvažnije arheološko otkrićem u poslednjih deset godina.

Mozaik površine 120 kvadratnih metara, nadjen je u jednoj staroj zgradi u gradu Rastan koju je iskopavala Generalna direkcija za antikvitete i muzeje Sirije.

Pomoćnik direktora za iskopavanja i arheološka istraživanja u direkciji Humam Sad rekao je da mozaik sadrži i redak drevni rimski mitološki prizor “amazonskih ratnica”.

“To je otkriće koje je globalnog značaja”, rekao je Sad.

Slike na mozaiku, bogate detaljima, su i scene iz Trojanskog rata Grka i Trojanca, prikaz Neptuna – Boga mora i 40 njegovih ljubavnica.

“Ne možemo da identifikujemo tip zgrade, da li je to bilo javno kupatilo ili nešto drugo, jer još nismo završili iskopavanje”, rekao je Sad.

U gradu Rastanu, uprkos njegovom pooznatom istorijskom značaju, nije bilo značajnih iskopavanja zbog rata u Siriji.

“Nažalost, naoružane grupe pokušale su da prodaju mozaik 2017. godine”, rekao je Sad.

Sirijske starine su sistematski pljačkane i uništavane tokom protekle decenije rata koji još traje.

A detail of a large mosaic that dates back to Roman era is seen in the town of Rastan, Syria, Wednesday, Oct. 12, 2022. Syrian officials said it is the most important archaeological discovery since the conflict began 11 years ago. (AP Photo/Omar Sanadiki)

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime