25/04/2024
7.5 C
Novi Pazar

Mešihat IZ Sandžaka: Depolitizacija IZ glavni uslov za pomirenje

IZVOR:TAKT

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka izdao je saopštenje povodom izjava ministra Huseina Memića prilikom posjete Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, kojim se prema riječima iz saopštenja ne doprinosi pomirenju ove dvije zajednice.

„Mešihat Islamske zajednice Sandžaka cijeni želju i napore novoizabranog ministra turizma i omladine Huseina Memića da se pomogne u prevazilaženju razjedinjenosti među islamskim zajednicama, međutim, svrstavanje na jednu stranu nikad ne može doprinijeti pomirenju.

Veoma smo iznenađeni izjavama ministra nakon jučerašnjeg sastanka sa čelnicima Islamske zajednice u Srbiji, i smatramo da je svojim izjavama naštetio dugogodišnjem procesu pomirenja.

Osuđujemo sve jednostrane, političke i populističke izjave ma od koga dolazile i ma iz kojih razloga bile plasirane, i smatramo da se takvim i sličnim izjavama udaljavamo od zajedničkog rješenja, jedinstva i pomirenja.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka posljednjih godina aktivno učestvuje u procesu pomirenja i iznalaženju najboljeg rješenja za jedinstvo. U tom procesu vodimo razgovore sa mnogim muslihunima koji su spremni da daju svoj doprinos kako bi došlo do željenog pomirenja i jedinstva Islamske zajednice i muslimana na ovim prostorima“, stoji u saopštenju.

Također se dodaje da Mešihat Islamske zajednice Sandžaka ostaje pri stavu da su prvi koraci za sveobuhvatno jedinstvo i pomirenje, promena uvrjedjive retorike i distanciranje islamskih zajednica od politike.

Saopštenje Mešihata Islamske zajednice Sandžaka

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime