19/03/2024
7.4 C
Novi Pazar

Reakcija Mešihata IZ Sandžaka povodom Sporazuma SDA – SPP

Senad Halitović, muftija sandžački Mešihata IZ Sandžaka, uputio je danas saopštenje za javnost napisano povodom potpisanog sporazuma Stranke demokratske akcije Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja.

Naime, predsjednici ovih stranaka potpisali su Sporazum koji jednom tačkom uključuje i pitanje jedinstva islamskih zajednica, a koja je pod brojem 15.

„Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, njegovo rukovodstvo i svi službenici unutar ove institucije godinama se zalažu za jedinstvo vjernika, džemata i islamskih zajednica, što jasno potvrđuju mnogobrojni pozivi u tom pravcu, ali i konstantno izbjegavanje retorike koja bi mogla narušiti ideju zajedništva“, stoji u saopštenju.

Tačka 15. u Sporazumu podrazumijeva da jedinstvenoj islamskoj zajednici sjedište bude u Novom Pazaru, a duhovni centar u Sarajevu, uz podršku Rijaseta u BiH i Dijaneta R. Turske.

U saopštenju Halitovića stoji da su oni kao institucija prethodno i ukazivali da pregovori vezani za ujedinjenje trebaju biti realizovani uz posredstvo, u Sporazumu, pomenute dvije institucije.

„Smatramo da prepuštanjem pitanja jedinstva islamskih zajednica njihovim članovima, rukovodstvu i vrhovnim institucijama  Rijaseta IZ BiH i Dijaneta Republike Turske, otvaramo novo poglavlje uspostave jedinstvene i depolitizovane Islamske zajednice koja će biti posvećena svojoj misiji i biti servis svim vjernicima na teritoriji Republike Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Halitović je pozvao sve vjernike na toleranciju kao i sve političke faktore da daju doprinos ovom procesu i budu iznad političkih kalkulacija.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime