11/12/2023
4.4 C
Novi Pazar

Ekolist predstavio specijalno izdanje časopisa Zeleni puls Evrope

U Beogradu je predstavljeno prvo specijalno izdanje časopisa Ekolist "Zeleni puls Evrope", u kojem su objavljeni prilozi o ekološkim praksama Evropske unije, a koji su nastali tokom studijskih putovanja novinara u okviru projekta "Puls Evrope – medijske posete EU".

IZVOR:Beta

Ekolist, jedini štampani časopis u Srbiji koji se bavi temama zaštitne životne sredine, objavio je više od 15 priloga novinara koji su istraživali teme životne sredine, cirkularne ekonomije, održivog razvoja, klimatskih promena u Grenoblu, Ljubljani, Kopenhagenu, Barseloni, Trstu i drugim evropskim gradovima.

Vođa projekta “Puls Evrope – medijske posete EU” Marina Rakić izjavila je da je zaštita životne sredine bila na prvom mestu od svih tema medijskih poseta i u smislu interesovanja novinara i nastalih tekstova.

“Tema životne sredine se nametala svuda, koja god da je bila tema medijske posete. To će ostati u fokusu i narednog ciklusa projekta, pa ćemo verovatno imati i drugi broj Zelenog pulsa Evrope”, rekla je Rakić na promociji časopisa.

Rakić je najavila da će u nastavku projekta biti organizovana grupna putovanja ne samo u države članice EU, nego i u zemlje Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva i Veliku Britaniju.

Do sada je u projektu učestvovao 151 novinar iz 31 redakcije, kao i predstavnici ministarstava i nevladinih organizacija, koji su bili u 15 članica EU i u Albaniji. Objavljeno je više od 250 priloga, emitovano više od četiri sata radijskog i više od šest sati televizijskog programa.

Beograd, 31.01.2023. – Predstavljanje publikacije “Zeleni puls Evrope” sa najboljim primerima zastite zivotne sredine u evropskim zemljama. Govorili su savetnik za medije i odnose s javnoscu Delegacije EU u Srbiji Patrik Smelcer, vodja projekta Puls Evrope – medijske posete EU Marina Rakic, klimatolog sa Fizickog fakulteta u Beogradu Vladimir Djurdjevic i novinari – ucesnici projekta. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

Novinarka Ekolista Majda Adlešić izjavila je da “Zeleni puls Evrope” u prvi plan stavlja novinare iz redakcija iz cele Srbije i doprinosi da se njihov glas čuje na taj način.

Klimatolog Vladimir Đurđević izjavio je da Evropska unija ozbiljno shvata problem klimatskih promena i da Zeleni dogovor predstavlja najveće sinhronizovano investiranje u transformaciju društva.

Rezultati tog dogovra su već vidljivi, rekao je Đurđević i dodao da ako sve zemlje ispune ciljeve iz tog sporazuma svet će do kraja veka biti topliji za tri stepena.

“Zeleni puls Evrope” je dostavljen svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, a dostupan je i u elektronskom izdanju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime