19/03/2024
6.2 C
Novi Pazar

Novi Pazar: Skupština bez kvoruma, opozicija tvrdi da vlast beži od odgovornosti

Skupština Novog Pazara, koja je bila zakazana na zahtev opozicionih SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) kako bi se raspravljalo o nedavnim poplavama, nije danas održana zbog nedostatka kvoruma za rad.

U skupštinskoj hali, računajući i zamenika predsednika lokalnog parlamenta Albina Šabotića, bilo je prisutno samo 15 odbornika, pa je nakon pola sata pauze, sednica otkazana jer nisu ispunjeni uslovi za rad i odlučivanje.

Odbornik SPP Edin Numanović ocenio je neodržavanje sednice kao “presedan u parlamentarizmu Novog Pazara”.

“Mi kao opozicija imamo odgovornost da pitamo i tražimo objašnjenja za sve što se dešava u gradu, a vladajuća većina da podnese izveštaj o tome šta su preduzeli u prethodnom periodu kada smo izgubili dva života. Ovaj njihov nedolazak vidimo kao bežanje od odgovornosti, ali ne prema nama, nego prema narodu”, poručio je Numanović.

Član SDA Sandžaka Nafilj Sejdović kazao je da je na današnjoj sednici opozicija planirala da predloži niz zaključaka, poput onih da Skupština Novog Pazara izražava saosećanje sa porodicama nastradalih i zahtevanja da se svim građanima nadoknadi nastala šteta.

“Skupština je trebalo i da konstatuje neodgovoran odnos Kriznog štaba, gradonačelnika, članova Gradskog veća i nadležnih službi zbog nepreduzimanja mera i zahteva da oni vrate mandat. Skupština je trebalo i da zahteva od tužilaštva da preduzme sve mere i ispita ko je odgovoran za gubitak ljudskih života”, rekao je Sejdović.

Sednici Skupštine prisustvovao je i samostalni odbornik Edin Zećirović koji je izjavio da vladajuća većina “zbog nedostatka argumenata nije smela da se pojavi na zasedanju”, te da su time “de fakto kapitulirali”.

“Da imaju istinu sa sobom i argumente bili bi ovde, ovako su pokazali drskost i neodgovornost da stanu pred građane i objasne šta se desilo”, dodao je on.

Zasedanju, kao što su ranije i najavili, nisu prisustvovali članovi odborničke grupe “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” i “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu”.

Zahtev za održavanje vanredne sednice lokalnog parlamenta na kojoj bi gradonačelnik Nihat Biševac predočio izveštaj o preduzetim merama pre i tokom poplava podneli su odbornici SDA Sandžaka i SPP, nakon čega je ona i zakazana, u skladu sa Poslovnikom i Zakonom o lokalnoj samoupravi.


NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime