13 C
Novi Pazar
10/06/2023

Hil: U vreme Dejtona postajala zabrinutost za Sandžak, odnosi između BG i PR utiču na NP

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je danas da je u vreme sklapanja mirovnog sporazuma u Dejtonu postojalo dosta zabrinutosti za Sandžak, ali da su ti problemi rešeni zahvaljujući posvećenosti miru i bezbednosti ljudi iz ovog regiona.

Hil je nakon zajedničkog sastanka sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem kazao da Novi Pazar ima jedinstvenu istoriju, ali da su problemi sa kojima se suočava karakteristični za mnoge delovi sveta.

“Problemi uključuju ekonomsku tranziciju i nezaposlenost mladih. Moj posao je da razumem šta se ovde dešava i da pokušavam da pomognem. Važno je obratiti pažnju na mlade ljude, posebno na one koji su talentovani za IT sektor”, naveo je Hil.

Ocenio je da odnosi između Beograda i Prištine imaju direktnog uticaja na dešavanja u Novom Pazaru, zbog blizine granice sa Kosovom.

“Moj posao je da pomognemo investitorima i drugima da je činjenica da to nije pogranični spor. Bez obzira na uticaj koji vrši na ovaj deo zemlje, on sa tim nema veze”, pojasnio je Hil.

Gradonačelnik Biševac je naglasio da su SAD tokom niza godina pružili Novom Pazaru veliku podršku u cilju poboljšanja života građana.

“Upoznali smo gospodina Hila sa trenutnom situacijom u gradu, vezanu za privrednu, društvenu i političku situaciju, ali i izazovima koje Novi Pazar i Sandžak imaju.  Razgovarali smo o novim načinima i programima pomoći, pre svega privredi, ali i drugim različitim sektorima”, kazao je Biševac.

Ambasador SAD izrazio je saučešće povodom tragedije u Novom Pazaru, u kojoj je u nedelju stradalo četvoro dece u požaru.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime