26/04/2024
13.4 C
Novi Pazar

Pet djevojaka iz Sandžaka na kreativan način podiže svijest o važnosti čistog vazduha

Pet djevojaka iz Sandžaka radiće u narednom periodu na projektu kojim žele podići svijest o štetnosti aerozagađenja po zdravlje tako što će predstaviti Eko bojanku za najmlađe.

Neira Hadžalić, Mejrema Nicević, Hena Bošnjak, Sara Hasanović i Nizama Bronja imena su djevojaka iz Sandžaka koje su došle na ideju da odrade Eko bojanke za najmlađe kako bi im predstavile važnost očuvanja čistog vazduha.

One su projekat Eko bojnki predstavile na programu koji je organizovao UNICEF a koji će sa početnim grantom od 100.000 dinara i podržati ideju ovih djevojaka.

Od 52 mladih ljudi iz Nove Varoši, Raške, Prijepolja, Priboja, Kraljeva i Trstenika, upravo su one u pet odabranih timova kojima će sredstva biti dodijeljena.

“Smatramo da je od velike važnosti ući u predškoske ustanove i osnovne škole sa kreativnom edukacijom o zaštiti životne sredine. Došle smo na ideju uz podršku članova inicijative Za zdrav Novi Pazar da pripremimo bojanke u kojima će se za početak govoriti o aero zagađenju, a kasnije planiramo nastaviti izradu bojanki i o drugim temama”, kazala je Hena Bošnjak.

Za realizaciju projekta imaju tri mjeseca, a planiraju da bojanke podijele u tri kategorije, za djecu od tri do šest godina, od sedam do 10 i od 11 do 15 godina.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime