05/05/2024
12 C
Novi Pazar

APR: Od 17. maja, prijave za osnivanje privrednih društava isključivo elektronski

Agencija za privredne register (APR) objavila je danas da će se od 17. maja registraciona prijava za osnivanje privrednih društava podnosi isključivo u elektronskoj formi, u cilju unapređenja uslova za otpočinjanje poslovanja.

IZVOR:Beta

U skladu sa izmenama Zakona o postupku registracije u APR-u iz 2021. godine, APR je u obavezi da prijave za osnivanje privrednog društva prihvata isključivo u elektronskoj formi, a što je u skladu i sa konceptom eUprave i digitalizacije poslovanja celokupne privrede.

Kako je navdeno, to praktično znači da od 17. maja više neće postojati mogućnost da se prijava za osnivanje privrednog društva APR-u podnese u papirnoj formi.

“Sa uvođenjem nove elektronske usluge, Agencija će učiniti još jedan, odlučujući korak u pravcu digitalizacije i nastavka reforme sistema registracije usmerene na pojednostavljenje procedura za pokretanje poslovanja, uz odgovarajuću primenu usvojenih mera za borbu protiv korupcije i uvođenja elektronske registracije, kao najbržeg načina sprovođenja administrativnih postupaka koji se odnose na poslovanje privrednih subjekata”, istakao je difrektor APR-a Milan Lučić.

Registracione prijave za promenu podataka se podnose Registru privrednih subjekata, kao i do sada, samo u papirnoj formi, ali je direktor APR-a najavio da će u doglednom periodu biti uvedene i ove elektronske prijave, kada se za to ispune svi tehnički preduslovi.

Ukazano je da se na ovaj način stvaraju uslovi za smanjenje troškova i vremena za osnivanje društva, unapređuje se i proširuje nivo usluga za građane i smanjuje vreme obrade zahteva od strane APR-a, što doprinosi većoj efikasnosti.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime