08/05/2024
11.3 C
Novi Pazar

Za zdrav Novi Pazar: Branićemo Rogoznu

Predstavnici Građanske inicijative “Za zdrav Novi Pazar” naveli su danas da će “ako treba i životima braniti Rogoznu”, ukoliko se planira formiranje rudnika na ovoj planini.

Oni su pozvali lokalnu samoupravu u ovom gradu da se oglasi povodom sve češćih informacija da će na Rogozni biti formiran rudnik.

“Neka se oglase i da obaveste građane da li se planira rudnik ili ne. U tom rudniku bi se iskopavale rude zlata, a kako tvrde stručnjaci proces iskopavanja i prerade je izuzetno štetan po okolinu”, navode u ovoj organizaciji.

Kako ističu, s obzirom da je Novi Pazar jedan od najzagadjenijih gradova Evrope, “ovakav rudnik bi dodatno doprineo katastrofalnom ekološkom stanju”.

Podsećamo da je prošle godine Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo četiri dozvole za rudarska istraživanja na teritoriji Novog Pazara, kao i jednu na prostoru koji ovaj grad deli sa opštinom Raška.

Dozvola za istraživanje na Zlatnom kamenu, na obroncima Rogozne, traje do novembra ove godine, a njome je obuhvaćeno 3.229 hektara.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime