26/04/2024
13.4 C
Novi Pazar

Otvorene prijave za Sarajevo Photography Festival

Prijave za veliki Sarajevo Photography Festival koji će se ove godine održati od 23. do 25. juna u Sarajevu su u toku, a fotografi će se takmičiti u osam kategorija.

Internacionalno takmičenje „Sarajevo Photography Festival“ koje se realizije drugi put daje priliku fotografima, profesionalcima i amaterima, da svoj rad predstave širokoj publici i osvoje vrijedne nagrade.

Konkurs je otvoren 25 dana, do 3. maja, a fotografi će se takmičiti u osam kategorija fotografije: dokumentarna, portret, modna fotografija, vjenčanja, mobilna fotografija, life, kreativna fotografija, te pejzaž/urbani pejzaž.


Finalisti i nagrađeni fotografi imat će priliku izložiti svoje radove na velikoj završnoj izložbi 23. juna u Vijećnici.

Pobjednika cjelokupnog takmičenja očekuje Grand Prix nagrada u iznosu od četiri hiljade KM.

Tema i lajt motiv ovogodišnjeg Sarajevskog festivala fotografije za ovu godinu je “RESHAPE”. Provokativna i relevantna za umjetnike i publiku, tema “preoblikovanja” podrazumijeva transformaciju i promjenu.

Osim svojih umjetničkih implikacija, tema “preoblikovanja” ima širi društveni i kulturni značaj.

S obzirom na preokret kojem svjedočimo na globalnom nivou, tema festivala poziva umjetnike da istraže i odgovore na kritična pitanja i probleme kao što su globalizacija, klimatske promjene, ratovi i sukobi, te utjecaj tehnologije na naš svakodnevni život.

Ovogodišnji članovi žirija su svjetski priznati fotografi, kustosi i umjetnici.

Prošlogodišnje izdanje festivala je rezultiralo prijavama iz čak 30 zemalja svijeta, nekoliko stotina fotografa je poslalo svoje radove, a izložbe u Sarajevu i BiH je posjetilo više hiljada ljudi.

Foto: Prvi Sarajevo Photography Festival – autor: Uredništvo Festivala

Osim takmičenja, festival će obuhvatiti i stručna predavanja i radionice koje će biti i ove godine otvorenog tipa i besplatne za sve zainteresovane.

Više o tome kako je izgledalo prošle godine možete vidjeti na videu:


NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime