29/03/2024
17.5 C
Novi Pazar

Mehmed Čalaković na putu da postane sandžački genije

Pobjednik u znanju, skromni dječak koji je na putu da postane sandžački genije, Mehmed Čalaković je u stogodišnjici osnovne škole „Rifat Burdžović Tršo“u Tutinu , proglašen kao najbolji učenik. Od trećeg razreda učestvuje na školskim takmičenjima iz matematike, geografije, hemije i bosanskog jezika.

IZVOR:behar.tv

Ove godine je, kao učenik sedmog razreda, na opštinskim i regionalnim takmičenjima osvojio prva mjesta iz svih predmeta na kojima je učestvovao. Na republičkim takmičenjima, među hiljade svojih vršnjaka u Srbiji, bio je najbolji iz hemije, osvojio drugo mjesto iz geografije i treću nagradu iz matematike.

Mehmed ističe da je sve ove uspjeh postigao radom i zalaganjem, uz pomoć svojih nastavnika, posebno roditelja.

“Pripremao sam se, kontinuirano sa svojim nastavnicima, profesorima i roditeljima. Tim trudom i radom sam uspio da postignem ovaj rezultat. Na takmičenja sam počeo ići od trećeg razreda, tada me povela učiteljica Ajša Ukić i od tada se stalno pripremam za takmičenja. Znači da se radom i trudom može sve postići i da treba da što više želimo da postignemo neke stvari i, uspjet ćemo nekad“, kaže Mehmed.

Podjednako mu idu prirodne i društvene nauke i kaže da svaka za sebe ima svoj smisao. Otac je stalno uz njega kada učestvuje na takmičenjima po drugim gradovima, a majka ga posebno priprema, traži mu zadatke i provjerava znanja.

“Oni su uvijek bili tu uz mene i moja najveća podrška. Da, najviše sam sa njom radio i hvala joj“, kaže Mehmed i kaže da još nije odlučio šta će da bude kad odraste.

Odlučiće to, ističe, kada bude trebalo.

Kao i sva druga djeca ima vremena za druženje, sport, igru i zabavu. Na internetu i sa mobilnim telefonom provodi dnevno oko sat. Vršnjacima poručuje da za znanje uvijek ima vremena i da je trud ključ uspjeha.

“Trudite se i uspjet ćete u onome što želite“, poručio je.

Drugari iz razreda su ponosni na njega, kažu da uvijek uskoči i pomogne u rješavanju zadataka.

Za 32 učenika škole Rifat Burdžović Tršo koji su zajedno sa Mehmedom učestvovali na školskim takmičenjima je povodom njihovog uspjeha priređena i mala svečanost. Direktor škole, Nazim Halilović ističe da ova škola tradicionalno ima uspješne učenika, bez obzira što nema posebnih kabineta i savremenih uslova za nastavu. Prvi je put da imaju učenika koji iz tri oblasti na nivou republike postiže vrhunske rezultate, prošle godine su imali učenicu koja je bila najbolja iz engleskog i njemačkog jezika.

Nekadašnji učenici ove škole su ove godine, pet ljekara kao studenti sa najvišim prosjekom na medicinskom fakultetu, su ove godine zaposleni. Škola priprema i monografiju povodom 100 godina škole.

„Nadam se da nam je ovo krunisani uspjeh, naš Mehmed, naš učenik je dobio samo maksimalan broj bodova. To je nešto, što stvarno ne može da se zamisli. Naš Mehmed potiče iz mnogo dobre porodice. Radi se o mnogo dobrom i savjesnom učeniku koji od prvog razreda prihvata svoje zadatke“, kaže Halilović i dodaje da su Mehmeda na svim takmičenjima pratili profesori i roditelji.

Ocjenjuje da Mehmed, pored karakteristika „naučnog profila“ ima osobine i karakter da sutra bude uspješna naučnik i dobar čovjek.

„Bez zajedničkog rada, ako trougao ne djeluje, roditelj-dijete-nastavnik, bez zajedničkog rada ne bi bilo uspjeha. Ova škola je sa tradicijom da ima dobre profesore i učenike, dobru djecu. Kad se to sve uzme i radi se dobro, dobro, dobro. Ovo troje dobro pravi najbolje dobro“, zaključio je.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime