23/04/2024
9.5 C
Novi Pazar

Opozicija: Protest u subotu simboličnim prstenom oko RTS, traži se da istinito izveštava

Poslanici opozicionih stranaka koje organizuju protest "Srbija protiv nasilja" najavili su danas da će se u subotu, 27. maja, napraviti simboličan "prsten" oko zgrade Radio-Televizije Srbije (RTS) u Beogradu jer je to servis svih građana koji moraju da budu istinito obavešteni šta se dešava u Srbiji.

IZVOR:Beta

Protest počinje je u 18.00 časova okupljanjem ispred Skupštine Srbije, odakle će se krenuti prema zgradi RTS i skup će trajati do 22.00 časa, rečeno je na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije.

Govornicu su rekli i da će se protesti nastaviti do ispunjenja zahteva koje su građani ranije izneli.

Poslanik Narodne stranke (NS) Miroslav Aleksić je pročitao zahteve građana kako bi ih “jasno čuo predsednik države i Srprske napredne stranke Aleksandar Vučić” i poručio da “moraju biti ispunjeni”.

On je rekalo da je Vučić sinoć na RTS-u “izneo manipulaciju da je opoziciji ponudio ukidanje rijalitija i razgovor o REM-u, što je neistina”.

“Nema on šta nama da nudi, nije ovo pijaca da se cenkamo, zna se koji su zahtevi građana”, rekao je Aleksić.

Govoreći o “prstenu” oko RTS, on je istakao da je to javni servis koji ima obavezu da građane Srebije “istinito, objetivno obavesti o zahtevima sa protesta”.

“Tažimo da Drugi dnevnik RTS uživo prenese šta se dešava na protestu i koliko je okupljenih. Takođe i da predstavnici organizatora protesta saopšte te zahteve u Dnevniku, kad može da gostuje Vučić zašto ne bi i oni”, rekao je Aleksić i istakao da su ovo nenasilni protesti, a da Vučić “emituje mržnju i deli građane”.

On je građane pozvao da na protest ponesu po cvet kao simbol borbe protiv nasilja i tuge zbog stadalih u nedavnim masovnim ubistvima.

Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je građane koji dođu na protest upozorila da ne reaguju na moguće provokatore, jer je “iskustvo da ih vlast ubacuje” i da ne ulaze u raspavu s takvima, već da se odmaknu od njih.

Ona je pitala zašto nadležni nisu priveli, kako je navela, pripadnika Narodnih patrola koji je snimljen i zna mu se ime, kada je napao učesnicu prošlog protesta.

Takođe je građane pozvala da ne reaguju na provokacije ako budu tome izloženi u petak kad vlast organizuje “kontramiting” u Beogradu.

Poslanik Ne davimo Beograd Radomir Lazović je rekao da u subotu očekuje ogroman broj građana i da se prstenom oko RTS “iskazuje pritisak” da bi se stvari promenile.

“Građani moraju biti svesni da nema promena ako nismo istrajni, što se vidi i na ovim skupštinskim sednicama. Ali ja verujem da je brana probijena i da smo krenuli ka jednoj drugačijoj Srbiji”, konstatovao je Lazović.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac istakao je da RTS nije servis vlasti ni opozicije, već svih građana Srbije, navodeći da izveštaji tog medija “izgledaju kao da su napisani dan ranije, što je nedopustivo”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime