26/04/2024
4.9 C
Novi Pazar

Društvene mreže i lepljiva traka pomžu ljudima u SAD da sami naprave efikasan prečišćivač vazduha

Korisnici društvenih mreža u SAD dele iznenađujuće efikasan način zaštitite u zatvorenom prostoru od otrovnog dima izazvanog šumskim požarima na istočnoj obali SAD: ventilator u kutiji, četiri vazdušna filtera i puno lepljive trake.

IZVOR:Beta

Kako su pretrage za “prečišćivačem vazduha” naglo skočile na Guglu, ljudi su a Tik Toku i Fejsbuku počeli da dele savete kako napravati prečišćivač vazduha po sistemu “uradi sam”. Tehnika, poznata kao Korsi-Rosental metoda, privukla je pažnju poslednjih godina usred pandemije i sve češćih požara na američkoj zapadnoj obali.

Žiteljka Sijetla Ejndžel Robertson postavila je video na Tik Tok koji pokazuje kako da se napravi prečišćivač. U videu, koji ima više od 600.000 pregleda, Robertsonova je lepljivom trakom zalepila četiri vazdušna filtera u obliku kutije i pričvrstila ventilator na vrh. Cela aparatura košta manje od 100 dolara (oko 90 evra).

Stručnjaci za javno zdravlje kažu da su prečišćivači Korsi-Rosental veoma efikasni u uklanjanju otrovnih čestica iz vazduha. Istraživač na Školi javnog zdravlja Univerziteta Merilend Petri Kaliomaki rekao je da je stopa isporuke čistog vazduha tih prečišćivača relativno visoka i da se može koristiti za prečišćavanje vazduha ne samo od dima, već i od polena i virusa.

Dekan Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta Kalifornije u Dejvisu i ko-pronalazač naprave Ričard Kors rekao je  za Asošiejted pres da je do pronalaska kutije dovela moć društvenih mreža. 

Ispričao je da je jedne noći 2020. skicirao i postavio dizajn na Tviter a onda je Džim Rozental, izvršni direktor kompanije Teks-er filters (Tex-Air Filters) uzeo dizajn i napravio prečišćivač, danas poznat kao “Korsi – Rozental kutija”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime