29/04/2024
10 C
Novi Pazar

Preporuka za čitanje – „Ljetopis“ – Mula Mustafa Bašeskija

Mula Mustafa sa nadimkom Bašeskija (što znači narodni pisar) je bio kroničar iz Sarajeva, rođen 1731. godine. Gotovo čitav svoj život je posvetio pisanju Ljetopisa, u kom je zabilježio događaje iz svakog dana svake godine od 1746. do 1805.

Ova Bašeskijina knjiga, izuzetno važna za bošnjačku historiju, sastoji se iz dva dijela: ljetopisa i nekrologija. Nekrologij sadrži datume smrti osoba iz Sarajeva i kratak opis svake od njih. Ljetopis, pak, prati sve događaje i pojave u Sarajevu.

Bilježi vremenske prilike, da li je godina bila rodna, kakva je bila zima, cijene namirnica, podatke o epidemijama, na koji način su se građani Sarajeva zabavljali, zatim podatke o izgradnji objekata, o trgovini i zanatima koji danas više ne postoje i mnogobrojne druge dragocjene podatke.


Ljetopis je pisan turskim jezikom, a prvi prijevod je načinio Riza Muderizović. Original Ljetopisa se čuva u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, gdje ga je 1917. godine donio Muhamed Ševki Alajbegović, koji je ovu knjigu čuvao 50 godina.

Ovoj knjizi bismo svi morali posvetiti svoje vrijeme, pa uradimo to već ove nedjelje! Jer mnogo je još dobrih knjiga, a vrijeme ističe!


Bilsena Hadžić Pružljanin je rođena u Novom Pazaru 1997. godine. Veći dio djetinjstva je provela u selu Gujiće, gdje se i rodila njena ljubav prema književnosti. Osnovnu školu je završila u Novom Pazaru, a zatim i srednju Medicinsku školu. Ipak, ljubav prema književnosti je njegovala od malena i nikada nije prestajala da se bavi njome. Srednja škola joj je pružila mogućnost da uvidi da književnošću želi da se bavi i profesionalno, te je upisala smjer za književnost i jezik na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Trenutno je na završnoj godini studija, a primarni cilj joj je da se kroz književnu teoriju, kritiku i historiju bavi bošnjačkom književnošću.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime