28/04/2024
16.4 C
Novi Pazar

Eko festival: Mladi ističu da je sadnja stabala prvi korak ka boljoj životnoj sredini

Centar za djecu i omladinu "Duga" u partnerstvu sa Državnim univerzitetom Novi Pazar i ove godine, sada već tradicionalno, organizira Eko festival u ovom gradu. Studenti, srednjoškolci i osnovci predstavili su svoje ideje kako vide rješenja za čistiji i ekološki bolji grad, a festival je, kako kažu organizatori, ove godine najposjećeniji.

Kulturni centar Duga u partnerstvu sa Državnim univerzitetom Novi Pazar i ove godine, sada već tradicionalno, organizira Eko festival u ovom gradu. Studenti, srednjoškolci i osnovci predstavili su svoje ideje kako vide rješenja za čistiji i ekološki bolji grad, a festival je, kako kažu organizatori, ove godine najposjećeniji.

„Festival je prilika da sa jedne strane predstavimo sve godišnje aktivnosti centra “Duga” kada je ekologija u pitanju: rezultate likovnih konkursa, sve ono što ekološko-biološko društvo radi. Sa druge strane, cilj festivala je da zapravo promovišemo ekološku kulturu. Vjerujemo da jedino kontinuiranim radom, kroz različite edukacije, kreativne prakse, afirmativno kroz umjetnički rad u onim segmentima gdje djeca i mladi aktivno učestvuju i u stanju su da daju svoj lični doprinos, jedino na taj način možemo očekivati da će te generacije mladih ljudi graditi svijet kakav želimo što je i slogan ovogodišnjeg festivala”, kazala je Fatima Durović, direktorica centra za djecu i omladinu “Duga”.

„Čovjek se u posljednje vrijeme ponaša kao da nama priroda služi samo u ekonomske svrhe. Zapravo, prema prirodi se moramo ophoditi mnogo bolje, jer cijeli naš život zavisi od nje”, kazala je Dalila Salihović studentica četvrte godine, smjer biologija na DUNP.

Na pitanje šta treba uraditi da bi Novi Pazar bio eko grad Dalila je kazala da je potrebno krenuti od manjih koraka ka većim.

„Prije svega je potrebno da svako od nas pojedinačno shvati kako treba da se ophodimo prema prirodi. Potrebno da je krenemo od nekih malih stvari, recimo da učimo sebe i djecu da ne bacamo papiriće. To neka bude prva stvar, a onda ćemo da sadimo drveće, da pokušamo da nekako popravimo sve što je – da kažem – “pokvareno”. Dosta je stabala posječeno i dosta prirode uništeno, ali prvenstveno je potrebno krenuti od sitnica.”

Na festivalu su ove godine i studenti arhitekture. Oni su predstavili rješenja kojim bi se, prema njihovim riječima, znatno poboljšalo stanje u našoj životnoj sredini.

„Rješenja koja smo donijeli danas ovdje su prijedlozi povećanja zelenih površina. Mislim da je to jedan od prvih i najlakših koraka kako bismo poboljšali našu sredinu. Time bi značajno smanjili zagađenje u vazduhu, stvorili bismo jedan prijatan pejzaž grada. Uz dosta više drveća smatramo da bi ulice grada bile dosta prijatnije i da bi se ljetnje vrućine mnogo lakše podnosile”, istakla je Harisa Zahitović, studentica arhitekture.

„Ja bih najviše volela da Pazar u skorije vreme postane ekološki grad, međutim svi smo mi svesni puno problema koji postoje u ovom gradu”, kazala je Violeta Jakovljević, profesorica na departmanu biologije na DUNP.

Jakovljević je dodala da je za poboljšanje stanja po pitanju životne sredine u Novom Pazaru važno krenuti od podizanja svijesti realizacijom edukativnih sadržaja, da su svi važni u implementaciji takvih sadržaja kao i da su mediji važan faktor.

„Prvenstveno mislim da je potrebno krenuti od razvoja svesti o značaju zdrave životne sredine i eventualnih posledica. Naravno svedočimo svim ovim nemilim događajima koji se dešavaju, pre svega promene klime i velikie poplave. Krenimo od nas samih, potrebna je edukacija, potrebno je puno strpljenja, to se ne može promeniti preko noći. Potrebna je i veća uloga medija. Važno je da ima što više ekološkog sadržaja, emisija otvorenog tipa, možda i nekih tribina i okruglih stolova gde bi mogli mi biolozi i ekolozi da poradimo na razvoju svesti, da sagledamo probleme iz različitih uglova i nadamo se da će to možda biti jedan od načina da dopremo do glava svih građana. Nakon toga je potrebna saradnja sa lokalnom samoupravom, jer puno toga i od njih zavisi”, zaključila je Jakovljević.

Eko festival se ove godine realizira po šesti put, a lokacija ovog festivala je Gradski park.

foto: Elmedin Hajrović

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime